Libanon má po výbuchu v bejrútském přístavu zásoby obilí na méně jak měsíc

7. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Hlavní libanonské silo v bejrútském přístavu bylo při výbuchu ledku zničeno, což znamená, že zemi zbyly zásoby obilí na méně než měsíc. Stále však má dost na to, aby se dokázala vyhnout krizi, tvrdí ministr hospodářství.


Raoul Nehme sdělil Reuters, že Libanon potřebuje zásoby přinejmenším na tři měsíce, aby zajistil potravinovou bezpečnost, a zkoumá další skladovací oblasti.

Exploze zničila Bejrút dosud postižený občanskou válkou, která začala před třemi dekádami. Ekonomika se již před výbuchem nacházela v krizi, což zpomalilo dovoz obilí, protože země měla problém se zajištěním tvrdé měny na nákup.

Oblast bejrútského přístavu byla zcela zničena, což uzavřelo hlavní vstupní bod pro importy pro více jak 6 milionů lidí.

Ředitel druhého největšího libanonského přístavu Tripolis Ahmed Tamer prohlásil, že zde neexistují kapacity pro skladování obilí, ale náklad lze odvézt do sil ve vzdálenosti 2 km.

Kromě Tripolisu také přístavy Sajda, Seláta a Džijeh jsou vybaveny tak, aby dokázaly vykládat obilí, prohlásil ministr hospodářství.

Ale bývalý vicepremiér Hasbani prohlásil, že další přístavy takové schopnosti nemají.

Šéf syndikátu importérů Hani Bohsali řekl: "Obáváme se, že nastane velký problém v dodavatelském řetězci, pokud nevznikne mezinárodní konsensus na naší záchraně."

Zásoby mouky postačují k pokrytí potřeb trhu na měsíc a půl a na cestě do Libanonu jsou čtyři plavidla s 28 000 tunami pšenice.

Libanon se snaží přesměrovat tato plavidla do přístavu Tripolis.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5385

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020