Exploze v Bejrútu: Donald Trump málem vyvolal mezinárodní incident

6. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Tragický okamžik, kdy lidé plakali, truchlili a byli vystrašeni prohloubil americký prezident Donald Trump. Novinářům v Bílém domě řekl, že incident v Bejrútu konzultoval s představiteli Pentagonu. Trump spekuloval o tom, že podle armádních špiček mohlo jít o bombu. Tuto zprávu přinesla pobočka CNN v Bejrútu.

Tým CNN zavolal třem představitelům amerického ministerstva obrany, aby zjistil, zda to, co Trump prohlásil, je pravda. Ti CNN sdělili, že neexistují důkazy o tom, že by šlo o teroristický útok. Vojenští představitelé, kteří odmítli sdělit své jméno, aby nebyli vystaveni postihu, prohlásili, že nevědí, o čem prezident mluví. Mohli klidně dodat, že sám Trump neví, o čem mluví, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

 

Spousta Libanonců si těsně po výbuchu myslela, že za explozí stojí Izrael, který Libanon nemilosrdně bombardoval v roce 2006, kdy zničil tamní infrastrukturu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden hovořil o údajném střetu izraelské armády a Hizballáhu na izraelsko-libanonské hranici, což Hizballáh popřel.

Co kdyby nějaká horká hlava vzala Trumpovy poznámky vážně a v odvetu odpálila rakety na Izrael? Netanjahu potřebuje nějakou tu distrakci, aby se tolik nemluvilo o jeho soudním procesu a o velkých demonstracích před jeho sídlem.

Levicově orientovaný libanonský list al-Akhbar napsal, že politická exploatace zločinu přišla okamžitě poté, co výbuch otřásl Bejrútem. Saúdská Arábie se prostřednictvím médií pokusila spojit incident s Hizballáhem. Poté se připojil americký prezident s tím, že předáci americké armády se domnívají, že výbuch způsobila bomba.

Ve skutečnosti libanonský premiér Hassan Diab připustil, že v roce 2014 zabavené chemikálie (2750 tun dusičnanu amonného) nikdy nebyly v přístavních skladech náležitě zabezpečeny, ani se jich vláda nesnažila zbavit – prostě tam nechala vysoce nestabilní materiál jen tak ležet.

To znamená, že libanonská vláda je zkorumpovaná a neefektivní – poslala celou zemi ke dnu. Jak už jsem psal dříve, polovina libanonské populace žije kvůli koronavirové depresi v chudobě, přičemž půl milionu dětí si denně musí odepřít jedno jídlo.

Je to ironie, neboť Donald Trump dělá totéž ve Spojených státech s tím, že ta pravá destrukce teprve přijde.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6483

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020