NATO: Na Ukrajině zemřelo 7 000 - 15 000 ruských vojáků

25. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
  • NATO ve středu odhadlo, že na Ukrajině bylo během čtyř týdnů zabito 7 000 - 15 000 ruských vojáků, upozorňují Nebi Quena a Cara Anna.

Pro srovnání, někdejší SSSR ztratil zhruba 15 000 vojáků v Afghánistánu za 10 let.

Vysoce postavený představitel NATO sdělil, že alianční odhad je založen na ukrajinských informacích, informacích, které Rusko záměrně či nezáměrně zveřejnilo a zpravodajských údajích z otevřených zdrojů.

Ukrajina podle prezidenta Zelenského ztratila asi 1 300 vojáků.

Rusko plánovalo 24. února rychlou ofenzívu, která měla svrhnout vládu v Kyjevě. Avšak místo toho uvízla v ničivém tažení.

Když ruské pozemní síly uvízly nebo byly zpomaleny ukrajinskými jednotkami, které používají taktiky "udeř a uteč" a jsou vyzbrojeny západními zbraněmi, ruské ozbrojené síly nyní bombardují cíle z odstupu, čímž se vrátily k taktice používané proti městům v Sýrii a Čečensku, kde změnily města v trosky.

Místo postupu na Kyjev ruské jednotky prioritizují boj v Luhanské a Doněcké oblasti, v němž se snaží zabránit odchodu zdejších jednotek a jejich účasti na obraně dalších měst. USA také pozorují ruskou aktivitu v Azovském moři, včetně využití výsadkových plavidel pro přesun posil.

Je zlověstné, že Moskva může uvažovat o použití jaderných zbraní. O této možnosti hovořil v televizním projevu šéf organizace Roskosmos Dmitrij Rogozin jako o variantě pro případ, že by NATO intervenovalo na Ukrajině.

Američtí představitelé dlouho varovali, že ruská vojenská doktrína počítá s možností "eskalovat kvůli deeskalaci" s použitím taktických jaderných zbraní v situaci, kdy by ruským jednotkám bezprostředně hrozila porážka. Moskva takové plány popírala.

Hlavní cíle ruské invaze zůstávají nesplněny, včetně obsazení Kyjeva, kde v podmínkách takřka neustálého ostřelování probíhá na dvou stranách boj o předměstí. Podle primátora Vitalije Klička ve městě od počátku války zahynulo nejméně 264 civilistů. Ve středu zde také zahynula nezávislá ruská novinářka Oksana Baulinová.

Na jihu stále probíhají rozhořčené boje o obklíčený Mariupol, který byl po týdny vystaven bombardování a ostřelování. Podle prezidenta Zelenského ve městě zůstává 100 000 civilistů. Před válkou mělo 430 000 obyvatel. Pokusy o evakuaci i přísun zásob často selhávají.

Podle Zelenského se ruské jednotky zmocnily humanitárního konvoje. Podle místopředsedkyně vlády Iryny Vereščukové Rusové drží jako rukojmí 11 řidičů autobusů a 4 záchranáře.

V Mariupolu podle místních úřadů zahynulo nejméně 2 300 lidí, ale skutečný počet obětí je zřejmě mnohem vyšší. Nálety v minulém týdnu zničily divadlo a uměleckou školu, kde se ukrývali civilisté.

V obklíčeném městě Černigov na na severu země ruské jednotky bombardovaly a zničily most používaný k přísunu pomoci a evakuaci civilistů, oznámil oblastní guvernér Vjačeslav Čaus.

Navzdory řadě důkazů o opaku mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov trvá na tom, že vojenská operace probíhá "přesně podle plánu".

Podle NATO bylo dosud zabito nebo zraněno 30 - 40 000 z původně nasazených 170 - 190 000 ruských vojáků. Samo Rusko oficiálně přiznalo 2. března necelých 500 zabitých a takřka 1 600 zraněných. Ukrajina také tvrdí, že zabila šest ruských generálů, Rusko přiznalo ztrátu jednoho.

Uvedené údaje jsou prvním aliančním odhadem ruských ztrát. Americká vláda dosud uváděla, že dostupné informace mají pochybnou spolehlivost.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5749

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022