Při bombovém útoku na Činoherní divadlo v Mariupolu zahynulo podle místních úřadů nejméně 300 lidí

25. 3. 2022

čas čtení 11 minut
- Rusové střílejí na poslední únikovou cestu z Černihivu. Reportéři britské televize Sky News terčem střelby:



- Video dokumentující, že Rusové střílí na frontu civilistů v Charkově, čekajících na humanitární pomoc:

- Místní noviny v Moskvě: NIC SE NEDĚJE. Jděte dál. Probíhá speciální operace. Nikdo nechudne. Ekonomika roste. 
- Zdá se, že Rusko omezilo své válečné ambice. Ministerstvo obrany uvedlo, že první fáze jeho vojenské operace byla ukončena, a prohlásilo, že se země zaměří na "osvobození" východní části ukrajinského Donbasu. Znamená to snížení cílů - uprostřed chaotické válečné kampaně - po původním cíli "denacifikace", jinými slovy změny režimu. Stalo se tak poté, co ruské ministerstvo obrany přiznalo, že od zahájení takzvané "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině zahynulo 1 351 ruských vojáků, což je první aktualizace za více než tři týdny. Americké zpravodajské služby odhadují, že skutečný počet je pravděpodobně vyšší než 7 000. 

 



Zde s anglickými titulky:



 


- Ukrajinské síly přešly do ofenzívy u Kyjeva. Zprávy britských zpravodajských služeb uvádějí, že ukrajinské síly znovu obsadily města a obranné pozice až 35 km východně od Kyjeva.

- Obrovské ztráty na životech v důsledku války se nadále stupňují. OSN uvedla, že bylo potvrzeno 1 081 mrtvých civilistů a 1 707 zraněných, přičemž se očekává, že skutečný počet obětí bude výrazně vyšší.

- Situace v Mariupolu zůstává zoufalá. Vedoucí týmu OSN pro lidská práva na Ukrajině uvedl, že pozorovatelé dostávají stále více informací o masových hrobech v obklíčeném městě, včetně jednoho, v němž se podle všeho nachází 200 těl.

-  Mariupolští představitelé uvedli, že při bombardování Činoherního divadla 16. března bylo potvrzeno nejméně 300 mrtvých. Předpokládá se, že se v budově ukrývalo asi 1 300 osob.

- Ruský prezident Vladimir Putin se rozohnil, že Západ údajně diskriminuje ruskou kulturu, a přirovnal zacházení s ruskými kulturními osobnostmi ke "zrušené" autorce Harryho Pottera JK Rowlingové. Ta se ohradila, že "obranu" od Putina nepotřebuje. 

- Důkazů o možných ruských válečných zločinech stále přibývá. Video ukazuje civilisty údajně ostřelované při přijímání humanitární pomoci v Charkově.

- Město Černihiv v podstatě odříznuto od světa ruskými silami, uvedl regionální gubernátor poté, co byla v posledních dnech omezena dodávka vody na příděl.

-Vzbouřené ruské síly přejely tankem ruského velitele, který posléze zemřel na svá zranění. Byla to prý pomsta za velkou míru úmrtí v ruských jednotkách. Velká Británie a další západní země se domnívají, že ruské síly trpí stále horší morálkou, protože v bojích utrpěly velké ztráty.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruské řízené střely zasáhly několik budov při pokusu zasáhnout velitelství letectva ve Vinnické oblasti.  Ukrajina konstatovala, že se ruským silám podařilo částečně vytvořit pozemní koridor na Krym.

- Firma Spotify se stala nejnovější společností, která oznámila, že zcela pozastaví poskytování služeb v Rusku, a to s odkazem na novou legislativu, která by mohla "ohrozit" "bezpečnost" zaměstnanců nebo posluchačů.

- Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v pátek ráno řekl:

- Ruská armáda předloží prezidentu Vladimiru Putinovi návrhy, jak by měla země posílit svou obranu v reakci na posílení východního křídla NATO.
- O značil americké varování, že by se Rusko mohlo uchýlit k chemickým zbraním, za taktiku, která má odvést pozornost od  "nepříjemných otázek" pro Washington.
- Řekl, že západní sankce namířené proti Germanu Grefovi, šéfovi největšího ruského věřitele Sberbank, nepředstavují hrozbu pro bankovní sektor země ani pro Sberbank.
- Řekl, že "se nestane nic hrozného", pokud bude Rusko vyloučeno ze skupiny největších světových ekonomik G20, protože svět je mnohem rozmanitější než jen Spojené státy a Evropa. Podle něj existují země, které k Rusku přistupují "střízlivě" a nepálí mosty.

- Ruský velvyslanec v Itálii Sergej Razov prohlásil, že žaluje italské noviny La Stampa kvůli článku, který nadhodil možnost zabití prezidenta Vladimira Putina.


Dne 22. března zveřejnila La Stampa analýzu s titulkem "Pokud je zabití tyrana jedinou možností". V článku se uvádělo, že pokud všechny ostatní možnosti nedokážou zastavit ruskou invazi na Ukrajinu, jediným řešením by bylo, kdyby někdo Putina zabil.


- Skupina ruských veteránů v oblasti lidských práv plánuje zveřejnit otevřený dopis vyzývající Rusko k ukončení války na Ukrajině a prohlašuje, že je "naší společnou povinností" "zastavit válku, chránit životy, práva a svobody všech lidí, Ukrajinců i Rusů".


"Manifest", který podepsalo 11 významných aktivistů včetně Lva Ponomarjova, Olega Orlova a Světlany Gannuškinové, oznamuje vytvoření nové protiválečné rady ruských obránců lidských práv a je dosud nejširším kolektivním prohlášením ruské lidskoprávní komunity proti válce.


- Finský národní železniční dopravce v pondělí pozastaví provoz mezi Helsinkami a ruským Petrohradem, čímž pro Rusy uzavře jednu z posledních tras veřejné dopravy do Evropské unie.



- Severoukrajinské město Černihiv odřízly ruské síly


Severoukrajinské město Černihiv bylo fakticky odříznuto ruskými silami, uvedl v pátek ráno podle   regionální gubernátor.

- Ukrajinský spisovatel Andrej Kurkov   píše, že Putinovy bomby a rakety prší, ale ukrajinskou kulturu nikdy nezničí:

V prvním týdnu války dostala kyjevská muzea od ministerstva kultury pokyn evakuovat své sbírky na západní Ukrajinu. Některá muzea své sbírky jednoduše ukryla ve sklepích, některým se podařilo vše zabalit do krabic a nyní čekají na odvoz z města. Doprava však chybí - přednost dostala evakuace lidí a dodávky humanitárních zásob. Ochrana našeho kulturního dědictví musela ustoupit na druhou kolej.

- Ukrajinské záchranné služby hlásí, že ropný sklad v obci Kalinovka na severozápadě Ukrajiny byl zasažen ruským ostřelováním a přes noc začal hořet.

- Rusko a Ukrajina si vyměnily zajatce při první výměně vojáků od chvíle, kdy Moskva před měsícem nařídila vstup vojsk na Ukrajinu, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, když napsala, že došlo k první "plnohodnotné výměně válečných zajatců", při níž bylo 10 "zajatých okupantů" vyměněno za 10 ukrajinských vojáků. V poslední aktualizaci zveřejněné na jejím oficiálním kanálu na Telegramu těsně před půlnocí místního času Vereščuková uvedla, že humanitární rukojmí zajatí v Mangúši byli propuštěni.

- Ukrajina obvinila Moskvu, že násilím odvádí statisíce civilistů z rozvrácených ukrajinských měst do Ruska, kde mohou být někteří z nich použiti jako "rukojmí" k nátlaku na Kyjev, aby se vzdal. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisová uvedla, že proti své vůli bylo odvlečeno 402 000 lidí, včetně 84 000 dětí. Organizace spojených národů sdělila BBC, že Ukrajinci jsou v oblastech kontrolovaných Ruskem svévolně zadržováni a vystaveni nucenému zmizení.

- Zelenskij se ve videozáznamu zveřejněném na svém oficiálním účtu na Facebooku podělil o své vystoupení na summitu EU, kde poděkoval členům Evropské rady za uvalení sankcí na Rusko, ale uvedl, že to bylo "trochu pozdě".

- Ruský exprezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že je "bláhové" domnívat se, že by západní sankce proti ruským podnikům mohly mít nějaký vliv na moskevskou vládu. Sankce pouze upevní ruskou společnost a nevyvolají nespokojenost obyvatelstva s úřady, řekl Medveděv v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu RIA.
-
 Americký prezident Joe Biden se v pátek vydá do města poblíž polsko-ukrajinských hranic, aby dal najevo odhodlání Západu. Očekává se, že se setká s odborníky na humanitární pomoc a s americkými vojáky umístěnými v Polsku. V sobotu se má setkat s polským protějškem Andrzejem Dudou a jednat s ním o "humanitární krizi a krizi lidských práv", která je důsledkem ruské invaze na Ukrajinu.

-  Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské síly znovu obsadily města a obranné pozice až 35 kilometrů východně od Kyjeva.
V dřívější zprávě ministerstvo uvedlo, že Ukrajina zasahuje "cíle vysoké hodnoty", což nutí ruské síly přesměrovat zdroje na obranu svých zásobovacích linií. Jako příklad cenných cílů uvedlo útoky na výsadkovou loď a muniční sklady v Berďansku. "Je pravděpodobné, že Ukrajinci budou i nadále cílit na logistická aktiva v oblastech držených Ruskem. To donutí ruskou armádu upřednostnit obranu svého zásobovacího řetězce" a snížit schopnost provádět útočné operace.

- Ukrajinské síly byly posíleny zničením velké ruské vyloďovací lodi, která přivážela zásoby pro jejich jednotky. Dramatické záběry ukazovaly chuchvalce ohně a černého dýmu, když loď zakotvenou v Berďansku v Azovském moři zasáhly ukrajinské balistické rakety.

- Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho jednotky vytlačily ruské síly z některých oblastí v okolí hlavního města Kyjeva. Ruské jednotky neměly dostatek prostředků, aby mohly pokračovat ve své ofenzivě na Ukrajině, uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksander Motuzyanyk.

    Tyto zprávy zřejmě potvrzuje i vysoký představitel Pentagonu, který uvedl, že Rusku dochází přesně naváděná munice a je pravděpodobnější, že bude spoléhat na tzv. hloupé bomby a dělostřelectvo. Náměstek ministra obrany pro politiku Colin Kahl uvedl, že Rusko trpí vysokou poruchovostí některých svých přesně naváděných střel, která dosahuje až 60 %, zatímco jeho síly utrpěly velké ztráty a mají nízké zásoby.

1
Vytisknout
5961

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022