Jak Rusko záměrně zničilo divadlo v Mariupolu

25. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Při zničení divadla v Mariupolu, v němž se ukrývaly stovky civilistů, byla použita zřejmě jediná, přesně naváděná bomba. S odvoláním na analýzu McKenzie Intelligence Services pro BBC informují Hugo Bačega a Orysia Chimiaková.

"Vzhledem k tomu, že munice zřejmě přesně zasáhla centrum budovy, jsme přesvědčeni, že šlo o laserově naváděnou bombu, pravděpodobně KAB-500L nebo podobnou variantu, svrženou z letadla," prohlásila londýnská organizace.

"Charakter exploze indikuje, že byla vybavena nárazovým zapalovačem bez zpožďovače, takže nedokázala prorazit do podzemních pater."

S ohledem na přesnost úderu je velmi pravděpodobné, že divadlo bylo záměrně zvoleným cílem útoku.

Satelitní snímky americké společnosti Maxar ze dne předcházejícího útoku ukazují, že na trávníku před budovou bylo rusky jasně napsáno "děti", což musel každý pilot vidět.

Rusové útok na divadlo popírají. Popírají také, že by útočili na civilní cíle, ačkoliv po celé Ukrajině došlo k nespočetným útokům na obytné budovy a další nevojenské instalace - a vše bylo dobře zdokumentováno. Nikde si přitom ruské jednotky nepočínají brutálněji než právě v Mariupolu.

Investigativní žurnalista Andrej Marusov navštívil divadlo dva dny před útokem. "Všichni věděli, že šlo o ústřední bod pro mnoho žen a dětí," uvádí bývalý předseda pobočky Transparency International Ukraine. "Byli tam pouze civilisté."

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6098

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022