V Mariupolu lidé umírají hladem

25. 3. 2022

čas čtení 7 minut
- Městská rada v Mariupolu informuje, že tam řada lidí zemřela hladem. Mnoho lidí ve městě hladoví. Tohle se děje v Evropě právě teď. Neříkejte mi, že svět proti tomu nemůže udělat nic.



- Ukrajinské síly byly posíleny dramatickým zničením velké ruské výsadkové lodi, která přivážela zásoby pro okupační vojáky. Dramatické záběry ukázaly chuchvalce ohně a černého dýmu, když loď Orsk, kotvící v Berďansku v Azovském moři, zasáhly ukrajinské balistické rakety.  Těsně předtím informovala ruská státní televize o tom, co loď Orsk do Berďansku přiváží a kde přesně je.
 
- Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho jednotky vytlačily ruské síly z některých oblastí v okolí hlavního města Kyjeva.
Ruská vojska nemají dostatek prostředků, aby mohla pokračovat ve své ofenzivě na Ukrajině, uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksander Motuzjanyk, ale dodal, že ruské jednotky se nevzdaly naděje na obklíčení a obsazení Kyjeva.

- Místopředseda ukrajinské vlády uvedl, že na odvoz civilistů z Mariupolu čeká 40 autobusů, ale ruské síly je nepustí. Ve čtvrtek mělo být otevřeno sedm humanitárních koridorů - Mariupol však mezi nimi nebyl.

- Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal koalici zemí, aby podpořila jeho vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. "Věci se mohou ještě zhoršit", pokud mezinárodní společenství nyní nezasáhne, varoval Khan.

 -  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na spojence v NATO, aby zvýšili vojenskou podporu jeho země proti ruským silám. V projevu k vedoucím představitelům prostřednictvím videospojení Zelenskyj poděkoval zemím za obranné vybavení poskytnuté Ukrajině, ale apeloval na poskytnutí útočných zbraní. Ukrajinský vůdce rovněž obvinil Rusko z nasazení fosforových zbraní.

- Vedoucí představitelé NATO se v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu dohodli na posílení obrany na východě aliance. Na její východní křídlo bylo umístěno asi 40 000 vojáků spolu s významnými leteckými a námořními prostředky a čtyři nové bojové skupiny budou vyslány na Slovensko, do Maďarska, Bulharska a Rumunska.

- USA a jejich spojenci oznámili nové sankce vůči více než 400 ruským elitám a institucím.
Mezi sankcionovanými byla i dolní komora ruského parlamentu, Duma, a 328 jejích členů. Americké ministerstvo financí rovněž vydalo pokyny, v nichž upozorňuje, že americké úřady mohou uvalit sankce na transakce týkající se zlata, do nichž je zapojeno Rusko.

- Biden uvedl, že Čína chápe ekonomické důsledky, které by mohly nastat, pokud by poskytla pomoc Rusku ve válce s Ukrajinou. V rozhovoru s novináři v Bruselu americký prezident uvedl, že aliance NATO nebyla nikdy tak jednotná jako dnes.

- Vedoucí představitelé skupiny G7 uvedli, že jsou odhodláni vyvodit vůči Rusku přísné důsledky a jsou připraveni uplatnit další opatření "podle potřeby".
Ve společném prohlášení odsoudili "vyvolanou válku" Vladimira Putina a jeho "neospravedlnitelnou, nevyprovokovanou a nezákonnou" agresi na Ukrajině.

- Očekává se, že Bidenova administrativa a Evropská unie během návštěvy amerického prezidenta v Bruselu tento týden oznámí významnou iniciativu, která by měla směřovat dodávky zkapalněného zemního plynu do Evropy, uvedl deník Washington Post s odvoláním na tři americké představitele obeznámené s tímto plánem.

- Velká Británie uvalila na Rusko 65 nových sankcí, které mají podle ministerstva zahraničí cílit na "klíčová strategická odvětví a jednotlivce".
Mezi postiženými bylo šest bank a obranná společnost vyrábějící bezpilotní letouny, jakož i společnost Wagner Group, která podle Británie  dostala za úkol zavraždit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
-
 Spojené království a jeho spojenci "zvýší" smrtící pomoc Ukrajině, uvedl Boris Johnson po zasedání vedoucích představitelů skupiny G7. Spojené království podle něj pošle dalších 6 000 raket a poskytne ukrajinským ozbrojeným silám finanční prostředky ve výši 25 milionů liber, přičemž výstroj bude poskytnuta "v množství a kvalitě", které Ukrajina potřebuje k obraně proti "svému tyranskému sousedovi".

- Na otázku ohledně tvrzení Kremlu, že je "nejaktivnějším účastníkem závodu o protiruský postoj", Boris Johnson odpověděl, že není "ani vzdáleně protiruský". "Myslím, že jsem pravděpodobně jediný premiér v historii Spojeného království, který se jmenuje Boris," řekl novinářům v Bruselu.

- Valné shromáždění OSN drtivou většinou odhlasovalo výzvu Rusku, aby okamžitě zastavilo válku na Ukrajině a zajistilo větší přístup k pomoci a ochranu civilistů na Ukrajině. Rezoluce získala 140 hlasů pro a pět hlasů proti - Rusko, Sýrie, Severní Korea, Eritrea a Bělorusko -  38 zemí se zdrželo hlasování.

- Papež František ostře kritizoval země za zvyšování výdajů na obranu po ruské invazi na Ukrajinu a označil to za "šílenství". Řekl, že konflikt na Ukrajině je produktem "staré logiky moci, která stále ovládá takzvanou geopolitiku", a skutečnou odpovědí není více zbraní a více sankcí.

- Autoritářský vůdce Běloruska Alexandr Lukašenko varoval, že polský návrh na rozmístění západních mírových sil na Ukrajině by mohl vyvolat "třetí světovou válku".

 - Emmanuel Macron uvedl, že Francie "zvyšuje" své úsilí, aby zabránila další eskalaci války na Ukrajině, když francouzský prezident opět vyloučil vyslání vojáků do země.

 
- Německý kancléř Olaf Scholz odmítl požadavek Vladimira Putina, aby "nepřátelské země" platily za ruský plyn v rublech.


Na tiskové konferenci Scholz uvedl, že většina plynových dohod s Ruskem má podmínku, že peníze budou placeny v dolarech nebo eurech.

Ve středu Putin prohlásil, že se "rozhodl zavést řadu opatření, aby se platby [...] za naše dodávky zemního plynu takzvaným nepřátelským zemím prováděly v ruských rublech".

Scholz naznačil, že k tomu pravděpodobně nedojde. Totéž řeklo i Polsko.

- Joe Biden prohlásil, že po invazi na Ukrajinu podporuje vyloučení Ruska z organizace velkých ekonomik G20.

Toto téma nadnesl během svého čtvrtečního jednání se světovými lídry v Bruselu, uvedla agentura Reuters.

"Moje odpověď je ano, záleží na G20," odpověděl Biden na otázku na tiskové konferenci, zda by Rusko mělo být ze skupiny odstraněno.

Biden uvedl, že pokud se skupina G20 nedokáže dohodnout na vyloučení Ruska, pak by Ukrajině mělo být umožněno účastnit se jednání.

Podle prezidenta je klíčové, aby země NATO zůstaly spojenci proti Vladimiru Putinovi.

- Polovina ukrajinských dětí byla vysídlena v důsledku ruské války

Jeden měsíc války na Ukrajině vedl k vysídlení více než poloviny dětské populace země, uvedla dětská agentura OSN.

Unicef uvedl, že 4,3 milionu z odhadovaných 7,5 milionu ukrajinských dětí nyní opustilo své domovy, přičemž asi 1,8 milionu z nich uprchlo ze země a 2,5 milionu je vnitřně vysídleno v rámci Ukrajiny.

Válka způsobila "jeden z nejrychlejších rozsáhlých přesunů dětí od druhé světové války", uvedla výkonná ředitelka Unicefu Catherine Russellová.
 

0
Vytisknout
6470

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022