Osud stovek ukrajinských vojáků je nejasný, ukrajinský odpor v Azovstalu končí

18. 5. 2022

čas čtení 8 minut
Ukrajina tvrdí, že dojde k výměně zajatců, ale někteří ruští představitelé uvedli, že by vojáci mohli být souzeni nebo popraveni.

Osud stovek ukrajinských vojáků, kteří ukončili několikatýdenní odpor v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, zůstává nejasný poté, co se bojovníci vzdali a byli převezeni na území ovládané Ruskem.

Náměstek ukrajinského ministra obrany uvedl, že budou vyměněni v rámci výměny zajatců, ale někteří ruští představitelé v úterý řekli, že by mohli být souzeni a dokonce popraveni. Poslanci ruské Státní dumy tvrdili, že navrhnou nové zákony, které by mohly zmařit výměnu zajatců za bojovníky, o nichž Moskva tvrdí, že jsou to "teroristé".

 Ruští vyšetřovatelé uvedli, že plánují vojáky vyslechnout a mohli by je obvinit ze "zločinů spáchaných ukrajinským režimem proti civilnímu obyvatelstvu na jihovýchodě Ukrajiny".

V úterý večer vyjelo sedm autobusů s ukrajinskými vojáky ze závodu Azovstal v přístavním městě a dorazilo do bývalé vězeňské kolonie v Ruskem kontrolovaném městě Olenivka v Doněcku, uvedla agentura Reuters.

Rusko označilo operaci Azovstal za hromadnou kapitulaci, zatímco ukrajinská armáda uvedla, že vojáci bránící ocelárnu "splnili svůj bojový úkol" a že hlavním cílem je nyní záchrana jejich životů.

"Ukrajina potřebuje živé ukrajinské hrdiny," řekl prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství.

Stovky vojáků se několik týdnů ukrývaly ve spleti tunelů a bunkrů pod ocelárnou, protože ruské síly převzaly kontrolu nad ostatním městem poté, co jeho velkou část proměnily v neobyvatelnou pustinu. Mnoho z těch, kteří uvízli v Azovstalu, mělo vážná zranění, omezenou lékařskou péči a tenčící se zásoby.

V posledních několika týdnech byli zachráněni civilisté, kteří se v továrně rovněž ukrývali, poté, co Mezinárodní výbor Červeného kříže zprostředkoval dohodu, která jim umožnila odejít na území kontrolované Ukrajinou.

Ukrajina usilovala o dohodu, která by bojovníkům rovněž umožnila ústup do oblastí kontrolovaných Ukrajinou nebo jejich evakuaci do neutrální země. Protože se to však nepodařilo, ukrajinští představitelé v úterý v ranních hodinách oznámili, že obrana ocelárny byla fakticky ukončena. "Byla to jediná možnost," uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maljar.

Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že v závodě se vzdalo 265 ukrajinských bojovníků, včetně 51 vážně zraněných vojáků, kteří budou převezeni do nemocnic v Novoazovsku na Ruskem kontrolovaném území na východě Ukrajiny. Nebylo bezprostředně jasné, kolik ukrajinských vojáků v závodě zůstalo.

"Proběhne výměnný postup pro jejich návrat domů," řekl Maljarová. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková rovněž uvedla, že bojovníci budou vyměněni. "Dá-li Bůh, bude vše v pořádku," napsala.

Zelenskij zněl opatrněji. "Práce na návratu chlapců domů pokračuje a tato práce vyžaduje jemnost - a čas," řekl.

Podrobnosti dohody, která vedla k evakuaci, zůstávají nejasné a příval tvrdých prohlášení ruských představitelů naznačil, že výměna může být ještě v nedohlednu.

Mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov slíbil, že s bojovníky, kteří se vzdali, bude zacházeno "v souladu s mezinárodními standardy", ale to okamžitě zpochybnila prohlášení dvou dalších ruských představitelů.

Leonid Sluckij, ruský poslanec, který se na počátku války účastnil jednání s Ukrajinou, navrhl, aby Rusko zrušilo moratorium na trest smrti pro bojovníky z pluku Azov, jedné z hlavních sil bránících ocelárny, a nazval je "zvířaty v lidské podobě".

"Nacističtí zločinci by neměli být vyměňováni," prohlásil v úterním projevu Vjačeslav Volodin, jeden z nejmocnějších ruských činitelů a předseda Státní dumy. "Naše země se k těm, kteří se vzdali nebo byli zajati, chová lidsky. Ale pokud jde o nacisty, náš postoj by se neměl měnit: jsou to váleční zločinci a my musíme udělat vše pro to, aby stanuli před soudem."

Volodin se ve svém prohlášení přímo nezabýval kapitulací vojáků v Azovstalu, ale kontext byl jasný, protože ruské ministerstvo obrany v úterý ráno zveřejnilo video z evakuace ukrajinských bojovníků a uvedlo, že někteří z nich byli příslušníky praporu Azov.

Ruské ministerstvo spravedlnosti se v úterý obrátilo na nejvyšší soud, aby pluk Azov prohlásil za teroristickou organizaci, čímž možná vneslo další překážku do případné výměny.

V úterý večer ruský vyšetřovací výbor uvedl, že bude vyslýchat zajaté bojovníky a mohl by je chtít obvinit ze zločinů proti civilistům v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny.

"Ruští vyšetřovatelé identifikují nacionalisty, prověří jejich účast na zločinech spáchaných proti civilnímu obyvatelstvu a informace získané při výsleších porovnají s dalšími dostupnými údaji," uvedl výbor v prohlášení.

Azov je klíčovou součástí ruského propagandistického narativu o válce na Ukrajině, která byla původně zahájena s údajným cílem "denacifikace". Jednotka vznikla v roce 2014 jako dobrovolnická milice pro boj proti Ruskem podporovaným silám na východě Ukrajiny a mnoho jejích původních členů mělo krajně pravicové extremistické názory. Od té doby byla jednotka začleněna do ukrajinské národní gardy a   od svého krajně pravicového původu se odklonila.

Obrana Mariupolu se pro mnoho milionů Ukrajinců stala symbolem hrdinství tváří v tvář ruskému útoku. Kromě posílení morálky ukrajinské armády zdroje tvrdí, že díky tak urputnému boji o Mariupol se podařilo zastavit postup ruské armády.

Zelenského poradce Mychajlo Podoljak na Twitteru přirovnal obránce Azovstalu k malému oddílu Sparťanů, kteří se v bitvě u Thermopyl v 5. století př. n. l. ubránili mnohem větší útočné síle. Obrana Mariupolu "zcela změnila průběh války" a "zhatila plány Ruska na ovládnutí východu Ukrajiny", napsal.

Sandra Krotěvyč, sestra náčelníka štábu Azova Bohdana Krotěvyče, uvedla, že se svým bratrem byla v úterý v pět hodin ráno v kontaktu a on byl stále na území Azovstalu, ale od té doby se jí neozval. Uvedla, že v posledních týdnech, kdy se zásoby nashromážděné v ocelárnách začaly tenčit a ruské údery na závod pokračovaly, vojáci jedli jen jednou denně a pili vodu z potrubí a jiných nečistých zdrojů.

Sandra Krotěvyč uvedla, že bojovníci si již dlouho uvědomovali, že Mariupol již nemá pro ukrajinskou armádu strategický význam, a doufali, že budou moci pohřbít své mrtvé a evakuovat zraněné, ale čekali na dohodu, která by jim umožnila odejít na území kontrolované Ukrajinou nebo do třetí země.

"Mírně řečeno, jsem trochu překvapena. Nemám z toho radost a ráda bych slyšela bezpečnostní záruky," řekla v telefonickém rozhovoru.

Nyní jsou bojovníci vydáni na milost a nemilost ruským úřadům, přičemž tvrdé výroky požadují, aby nebyli vyměněni. Ve státní televizi RT označil komentátor Anton Krasovskij evakuované za "zraněné teroristy" a požadoval, aby nebyli předáni Ukrajině.

"Jakékoli předání Azovců Kyjevu bude považováno za naši porážku, za naši ruskou kapitulaci," řekl Krasovskij. Vyzval své diváky, aby "to nedopustili", a řekl, že by měl proběhnout soud a "RT může uspořádat živý přenos pro jejich manželky".

Na pozadí takové rétoriky ze strany Ruska vyzvala Krotevyčová mezinárodní společenství, aby našlo způsob, jak zajistit návrat vojáků na Ukrajinu. "Jejich životy jsou v rukou mezinárodních představitelů. Pokud najdou způsob, jak je zachránit, pak jim budou všichni občané Ukrajiny nesmírně vděční. Jsou to hrdinové pro celou Ukrajinu," řekla.

Zdroj ZDE

1
Vytisknout
6060

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2022