Británie: Advokáti v trestních věcech zahájili stávku kvůli svým neuvěřitelně nizkým platům za právní pomoc

27. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
 
Advokáti v trestních věcech upozorňují, že jsou za soudní jednání placeni méně, než je minimální mzda

Kromě stávkujících železničářů zahájili nyní stávku i kriminální advokáti. Dále hrozí stávky učitelů, popelářů a zdravotníků. Boris Johnson jim odmítá zvýšit plat, protože prý hrozí inflace, šéf odborového svazu železničářů však velmi efektivně poukazuje na to, že v Británii stále roste počet a bohatství oligarchů na úkor obyčejných zaměstnanců.

Advokáti v trestních věcech v Anglii a Walesu zahájí v pondělí stávku. Varují, že jejich profese čelí "existenční krizi" kvůli nedostatečnému financování.

Asociace advokátů v trestních věcech (Criminal Bar Association - CBA) uvedla, že nabídka 15% navýšení odměn, což bylo minimální navýšení doporučené revizí právní pomoci v trestních věcech (Criminal Legal Aid Review - Clar), je po razantních škrtech nedostatečná - a nebude se vztahovat na 58 000 nevyřízených případů u korunních soudů.

 
Uvádí, že příjmy se za posledních dvacet let snížily téměř o 30 % a specializovaní trestní advokáti dosahují v prvních třech letech praxe průměrného ročního příjmu po odečtení nákladů ve výši 12 200 GBP (30 000 Kč měsíčně) což od roku 2016 přimělo 22 % mladších trestních advokátů k odchodu z tohoto oboru.

Advokáti, kteří se účastnípondělní stávky, hovoří o tom, že za soudní jednání dostávají méně než minimální mzdu, když se započítají cestovné a hodiny strávené přípravou - a vůbec nic, když jsou jednání zrušena.

Mira Hammadová, která působí v Liverpoolu a do advokacie přišla v roce 2019, uvedla: "Systém trestního soudnictví se rozpadá. Případy neprobíhají, protože není dost advokátů, není dost soudců, není dost soudních zdrojů.

"Jako trestní advokát si nemůžete dostatečně vydělat, takže dělám vyšetřovací práci i trestní věci. Kdybych dělala výhradně trestní věci, nemohla bych se uživit. Je to neudržitelné pro každého, kdo je zapojen do systému.

"Skutečnost, že v systému není žádné financování, znamená, že je to také neuvěřitelně stresující a frustrující práce. Nejste dobře placeni a neustále musíte pracovat v systému, který je prostě naprosto nefunkční."
 
CBA se zlobí, že poté, co přezkum trval tak dlouho, vláda neprovedla zvýšení poplatků okamžitě, ale v březnu zahájila konzultaci o doporučeních, která byla uzavřena teprve začátkem tohoto měsíce. Chce 25% zvýšení, které by vykompenzovalo roky reálného snižování platů.

Andrew Fitch-Holland, advokát v trestních věcech z Nottinghamu, který pracuje v advokacii od roku  1990, uvedl, že byla zneužita dobrá vůle advokátů.

"Lidé jsou na pokraji sil, viděl jsem kolegy v slzách," řekl. "Vím o výši osobních dluhů, které na sebe lidé berou. Všichni se snažíme vyjít s penězi a upřímně řečeno už máme dost toho, že nám za práci, kterou děláme, nikdo neplatí."

Dodal: "Nejsme chamtiví, nejsme žádní tlouštíci. Došlo k řadě brutálních škrtů v našem financování v době, kdy se také v průběhu let zvýšila náročnost naší práce. Takže nejenže dostáváme méně peněz, ale žádá se po nás, abychom dělali více za méně peněz. Dostali jsme se do existenční krize a trestní advokacie ztrácí advokáty."

Advokáti budou zpočátku stávkovat v pondělí a v úterý, počet stávkových dnů se bude každý týden zvyšovat o jeden a vyvrcholí pětidenní stávkou v týdnu od 18. července. Demonstrovat se bude u korunních soudů v Londýně (u Old Bailey), Birminghamu, Bristolu, Cardiffu, Leedsu a Manchesteru.

Nebudou také přijímat pokyny k novým případům a v rámci pokračování protestní akce, kterou zahájili 11. dubna, odmítnou přijímat případy, kdy nastoupí místo původního advokáta na soudní jednání, kterého se již nemůže zúčastnit. Akce povede ke zpoždění případů, což prohloubí krizi s nevyřízenými případy.

Vláda označila rozhodnutí CBA za "zklamání" a uvedla, že "zbytečné" stávky pouze poškodí oběti. Zpochybnila mandát CBA k této akci a tvrdí, že 15% zvýšení by znamenalo, že typický advokát v trestních věcechby si vydělal asi 7 000 liber ročně navíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4695

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2022