Ruská agrese na Ukrajině: Další ruské raketové útoky, další nesmyslné zabíjení lidí

29. 6. 2022

čas čtení 9 minut
- Při středečním ruském raketovém útoku na obytný dům v ukrajinském městě Mykolajiv na jihu země zahynuli nejméně tři lidé a pět jich bylo zraněno, uvedly místní úřady, které zahájily záchranné práce pro přeživší.

Starosta Oleksandr Senkevyč uvedl, že město zasáhlo osm raket, a vyzval obyvatele k evakuaci. Uvedl, že budova byla zřejmě zasažena ruskou řízenou střelou X-55.

Fotografie z místa ukázaly kouř valící se ze čtyřpatrové budovy s částečně zničeným horním patrem.

- Zelenskij k neutralizaci ruských lží (že prý vybuchly západní zbraně, které byly umístěny nedaleko obchodního centra, (BBC uvádí, že to je nemožné, protože mezi průmyslovým objektem a obchodním centrem je les a železniční trať) zveřejnil záběr přímého raketového útoku na obchodní centrum:


- Dále na východě, v Lysyčansku v Luhanské oblasti, klíčovém bojišti v ruském útoku na průmyslové srdce Donbasu, hlásil gubernátor zesílené vojenské akce.

Situace v Lysyčansku se podobá situaci v jeho partnerském městě Severodoněcku před více než měsícem, kdy Rusové začali zabírat jednu budovu za druhou, uvedl ve středu luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Sievierodoněck padl do rukou Ruska v sobotu.

"Situace v Lysjansku je velmi obtížná," řekl Hajdaj dříve v televizi.

"Rusové používají všechny zbraně, které mají k dispozici... a bez rozlišení, zda jde o vojenské cíle či nikoliv - školy, školky, kulturní instituce," dodal.

"Všechno je ničeno. Je to politika spálené země."


- Austrálie posílá zbraně Ukrajině:




- Válka na Ukrajině bude ve středu v centru pozornosti na summitu NATO v Madridu, zatímco Finsko a Švédsko budou formálně přizvány ke vstupu do aliance poté, co to Turecko připustilo..

Čtyři měsíce po ruské invazi na Ukrajinu, která rozvrátila evropské bezpečnostní prostředí, se více než 40 lídrů sejde na summitu, který generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil za "klíčový" pro budoucnost aliance.

K účasti byl přizván ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, který dvakrát promluví prostřednictvím videopřenosu, neboť Kyjev usiluje o urychlení dodávek zbraní od svých spojenců.

Země NATO, které se již zavázaly poskytnout Kyjevu vojenskou pomoc v hodnotě miliard dolarů, se dohodnou na "komplexním balíku pomoci Ukrajině, aby jí pomohly udržet právo na sebeobranu", uvedl Stoltenberg.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr summitu G7 v Německu vyzval spojence NATO, aby ukázali, že jsou jednotní.


"Poselství, které by mělo vzejít z Madridu, je poselstvím jednoty a síly pro členské země i pro ty, které se chtějí připojit a jejichž žádosti podporujeme," řekl.d.

Kromě vyjádření podpory Ukrajině bude na summitu přepracována strategická koncepce NATO, která nastiňuje jeho hlavní bezpečnostní úkoly, ale nebyla revidována od roku 2010, a poprvé budou zmíněny problémy, které představuje Čína.

Finsko a Švédsko budou na summitu vyzvány, aby se připojily k alianci poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý zrušil svůj nesouhlas po krizových jednáních s vedoucími představiteli obou severských zemí v Madridu.


- Americký prezident Joe Biden poblahopřál Turecku, Finsku a Švédsku k dosažení dohody.


"Když začínáme tento historický summit NATO v Madridu, je naše aliance silnější, jednotnější a rozhodnější než kdykoli předtím," uvedl v prohlášení.

Finsku a Švédsku však bude trvat ještě několik měsíců, než se oficiálně připojí k NATO, protože jejich vstup do aliance musí ratifikovat parlamenty 30 členských států.

- Hrůzu, která se odehrála, když ruská raketa zasáhla nákupní středisko v ukrajinském městě Kremenčuk, viděl celý svět. Pokud jste však ten den sledovali ruskou televizi, pravděpodobně jste o tom neviděli nic.


Ruské mediální potlačení informací o tomto útoku, při němž podle ukrajinské vlády zahynulo nejméně 18 lidí, je typické pro to,jak se k podobným útokům přistupuje, když se Kreml snaží prezentovat jako osvobozující síla, která neubližuje civilistům.

A poté, co se v zahraničním tisku objevily snímky ohořelých těl, začali ruští představitelé prohlašovat úder za "provokaci podobnou Buče" a v rostoucí mezinárodní izolaci ignorovali důkazy o válečných zločinech.

Televize, nejpřísněji kontrolovaný sektor ruských médií, se v pondělí o úderu v hlavních večerních zprávách nezmínila. Teprve když útok potvrdilo ruské ministerstvo obrany, které bez důkazů tvrdilo, že v obchodním centru prý byla uskladněna munice, začala o ní informovat většina ruských médií.


- Objevily se šokující záběry z průmyslových kamer, na nichž je vidět, jak lidé trávící letní den v poklidném parku náhle utíkají jako o život poté, co po útoku ruské řízené střely na nedaleké obchodní centrum vylétly do vzduchu trosky.

Záběry z průmyslových kamer byly pořízeny z parku naproti nákupnímu centru v Kremenčuku, které bylo v pondělí zasaženo při útoku, jenž si vyžádal nejméně 18 obětí a vedl k dlouhému pátrání v troskách po přeživších a tělech.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterý obvinil ruského vůdce Vladimira Putina, že se stal "teroristou", který vede "teroristický stát", a vyzval k vyloučení Ruska z OSN. Ve virtuálním projevu k Radě bezpečnosti OSN Zelenskij vyzval OSN, aby zřídila mezinárodní tribunál, který by vyšetřil "akce ruských okupantů na ukrajinském území" a pohnal zemi k odpovědnosti.

Zelenskij uvedl, že je třeba urychleně jednat, "aby Rusko zastavilo vražedné řádění", a varoval, že jinak se ruská "teroristická činnost" rozšíří do dalších zemí, přičemžvaroval před ruským útokem na pobaltské státy a Polsko.

- Ukrajinský prezident rovněž vyzval OSN, aby navštívila místo raketového útoku na nákupní středisko ve městě Kremenčuk. "Navrhuji, aby OSN vyslala buď zvláštního zástupce, nebo generálního tajemníka OSN ... aby OSN mohla nezávisle zjistit informace a přesvědčit se, že se skutečně jednalo o ruský raketový úder," řekl o pondělním útoku, při němž zahynulo nejméně 18 lidí.

- Záchranáři pokračovali v práci na spoušti, která po úderu v Kremenčuku zůstala, a desítky lidí se stále pohřešují.


- Všech 15 členů Rady bezpečnosti včetně Ruska drželo minutu ticha poté, co je Zelenskyj požádal, aby "uctili památku všech Ukrajinců, kteří byli v této válce zabiti".


- Během summitu NATO podepsaly Turecko, Finsko a Švédsko třístranné memorandum, které připravuje půdu pro vstup těchto dvou severských zemí do aliance. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v úterý večer prohlásil: "Jsem potěšen, že mohu oznámit, že jsme nyní uzavřeli dohodu, která Finsku a Švédsku otevírá cestu ke vstupu do NATO."


- Ukrajinské síly se pokusí udržet linii proti Rusku na východě z předpolí města Lysyčansk, čímž získají čas na příchod západních zbraní a obránci regionu na přípravu opevnění,
uvedl gubernátor Luhanské oblasti.

- Rusko opět ostřelovalo Charkov, druhé největší ukrajinské město, a zasáhlo bytové domy a základní školu, uvedl regionální gubernátor. Při ostřelování bylo zabito pět lidí a 22 včetně dětí bylo zraněno.

- Ruskem dosazení představitelé ukrajinské Chersonské oblasti uvedli, že jejich bezpečnostní síly v úterý zadržely starostu města Cherson Ihora Kolychajeva poté, co odmítl uposlechnout příkazů Moskvy. Místní představitel Chersonu uvedl, že starosta byl unesen, informovala agentura Reuters. "Mohu potvrdit, že Kolychajev byl zadržen velitelstvím (vojenské policie)," uvedla v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Jekatěrina Gubarevová, Moskvou jmenovaná zástupkyně šéfa Chersonské oblasti. 

-1
Vytisknout
5113

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022