Všichni se tu usmažíme

27. 6. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 2 minuty
 

Když loni média vykreslovala, jak v Asii kvůli vedru padají z oblohy mrtví ptáci, netušili jsme, že bude hůř. V jižní Evropě je už teď v červnu takové horko, že se ptačí mláďata vaří k smrti přímo ve hnízdech. S nadsázkou by se dalo říci, že není nouze o španělské ptáčky. Jenže pokud to takhle půjde dál, na roštu klimatických změn se budou za pár let smažit naše děti.

 


Také já jsem si poslechl poslední projev předsedy vlády Petra Fialy (ODS), a i když slibované investice mají daleko k tomu, aby turbojízdu i kdyby jen výrazně zbrzdily, česká vláda si konečně uvědomuje, že bez sluneční energie a tepelných čerpadel to nepůjde. Tón diskuse v komentářích byl pohrdající a zoufalý, diskutující vyžadovali tlumočení proslovu z ukrajinštiny do češtiny, obecně se spílalo na to, že všechny peníze jdou před válkou prchajícím Ukrajincům.

Proti Fialově vládě mám silné výhrady, domnívám se třeba, že politika práce a sociálních věcí by se v majoritně ateistickém Česku neměla dělat na objednávku fanatické kliky. Na Ministerstvu průmyslu a obchodu naštěstí podle všeho s mešním vínem nakládají střídměji a mají střízlivější pohled na realitu. Peníze totiž jsou. Asi by to chtělo doladit příspěvkovou politiku třeba dle doporučení Daniela Prokopa z PAQ Research, který by rád viděl sociální tarify na energie pro příjmově slabé domácnosti, zatímco u ostatních podle něj větší smysl dávají pobídky k využití úspor na investice do fotovoltaiky nebo tepelných čerpadel.

Jak je to s tou Ukrajinou? I přesto, že české domácnosti jsou ve výrazném ekonomickém presu, neváhají sáhnout do vlastní kapsy a pomáhat tam, kde je potřeba. Jejich podpora pro Ukrajinu od vypuknutí ruské války neklesá, naopak, a průměrná česká rodina darovala zhruba 1500 korun.

To je úžasná zpráva! Lze ji totiž číst tak, že hlasité nenávistné komentáře, ač jistě pramenící z reálné ekonomické úzkosti, píše jen omezená skupina lidí. Těch, kteří zatím nepochopili, že odmítání vidět věci tak, jak jsou, znamená jediné. Že už dneska přikládáme na gril, kde sedíme my, a s námi naše děti.


1
Vytisknout
8374

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2022