Vyvažování

27. 6. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta


Kdysi, na počátku 90. let, jsem seděl s básníkem p. Jiřím Žáčkem v Praze na pivě. Prostě jsem se s ním chtěl sejít, zeptat se ho na poezii, obecně na jeho názory. Oslovil jsem ho a on mi, jako skoro ještě holobrádkovi, kupodivu nedal košem. Dokonce mi přátelsky přetřídil pár mých veršovánek na hromádku líbí a líbí míň.

 

Já dosáhl toho, že jsem se potkal s horou, ale to by nebyl důvod o tom psát. Samozřejmě jsem se ho zeptal i na politiku. Tenkrát byli „všichni“ včetně mne nadšeni ODS, neboli tuzemskou občanskou pravicí, ale on se zastával spíš levého středu, který reprezentovala hlavně ČSSD. Nešlo mi to u evidentně moudrého člověka tenkrát do hlavy. Vysvětlil mi, že to je právě ono, že u nás není dobré, aby nějaká strana či síla byla příliš silná. Protože pak zvlčí a nedělá pro obyčejné lidi. Ať je to kdokoli.

Jde o vyvažování.

Byli jsme na tom pivu sotva hodinu, ale já, aniž bych si to tenkrát uvědomil, jsem si odnesl radu na celý život.

A pozor! To není totéž, jako když třeba novináři někdy i za každou cenu nechají k nějakému problému vyjádřit úplně každého, hlavně, aby se nemusela v plném světle ukázat nahá pravda či lež nebo nejlepší možné řešení...

V mnoha životních situacích si na to vzpomenu. A navíc, Ing. Žáček má stejnou Volyňskou průmyslovku jako já :-) Tedy jen, pane Žáčku, pokud byste si to čirou náhodou přečetl - zpětně moc díky za Vaši poezii i za radu.

1
Vytisknout
4983

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2022