Mobilizace u Rusů zničila ochotu sloužit v armádě

24. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
I když Vladimir Putin prohlásil, že jeho částečná mobilizace skončí za dva týdny, Rusko čelí dalšímu souboru vojenských problémů. Přesně v tu chvíli země zahájí podzimní odvody, kdy má přijmout do armády k povinné vojenské službě asi 120 000 mužů - v době, kdy odpor k vojenské službě zřetelně roste, říká Darja Talanová.

Jen málokdo věří oficiálním ujištěním, že odvedenci nebudou posláni bojovat na Ukrajinu. Válka a mobilizace zesílily neochotu mužů sloužit v ruské armádě, což se projevilo v množících se stížnostech na systém.

V důsledku toho ani konec mobilizace nebude znamenat konec napětí mezi armádou a režimem na jedné straně a ruským obyvatelstvem na straně druhé. Obyvatelstvo je proti tomu, aby jejich příbuzní bojovali na Ukrajině. Většina dříve považovala vojenskou službu za povinnost a čest; ale nyní to mnozí považují za nevítané nebo dokonce nesnesitelné břemeno.

Podzimní odvody, které byly pozdrženy Putinovým rozkazem o částečné mobilizaci, budou pravděpodobně nejproblematičtější za poslední roky, kdy se úředníci snaží splnit kvóty a muži vzdorují u soudů, útěkem do zahraničí nebo i stále četnějšími útoky na vojenská přijímací centra.

Vojenští komisaři jsou přetíženi prací kvůli částečné mobilizaci. To se stalo důvodem pro přesun podzimních odvodů z října na listopad. Ale je tu již byrokratický problém: Úředníci nedostali pokyny, jak rozdělit toky mobilizovaných a odvedených.

Právní specialisté očekávají, že další zátěž pro odvodové komise v kombinaci s neochotou mladých lidí nastoupit do armády vyvolá rekordní vlnu porušování práv odvedenců – a pravděpodobně také rekordní počet žalob proti vládě ze strany mužů, kteří nechtějí sloužit.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4077

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2022