Ruská agrese na Ukrajině: 25 000 lidí uprchlo z Chersonu, tvrdí Moskva; Západ odsoudil tvrzení Kremlu o "špinavé bombě"

24. 10. 2022

čas čtení 6 minut
- Podle ruské státní televize jsou Ukrajinci jen duševně choří Rusové, kteří budou "vyléčeni", až Rusko vyhraje.  

- Obyvatelé Chersonu byli vyzváni, aby opustili region před ukrajinskou protiofenzívou,   USA a Velká Británie odmítají "průhledně lživé" tvrzení Ruska, že Kyjev použije radioaktivní materiál

- Ruskem dosazené úřady zformovaly v Chersonu novou domobranu


Muži v Ruskem okupované Chersonské oblasti byli vyzváni, aby se připojili k nově vytvořené místní domobraně.

Ruské úřady vyzývají obyvatele k útěku z města v obavách z útoku ukrajinských jednotek, od úterý se evakuovalo přibližně 25 000 lidí.

Cherson je jedním ze čtyř regionů na Ukrajině, které Rusko minulý měsíc anektovalo, a je pro obě strany klíčový kvůli blízkosti řeky Dněpr.


-   Rusko nadále používá íránské bezpilotní letouny (UAV), jinak známé jako drony, proti cílům na celé Ukrajině, ačkoli ukrajinské snahy o porážku UAV Šahed-136 jsou stále úspěšnější,
zjistilo britské ministerstvo obrany. Oficiální zdroje, včetně ukrajinského prezidenta Zelenského, tvrdí, že podle nejnovější zprávy britských zpravodajských služeb se daří zachytit až 85 % útoků.

- Rusko vyzvalo další civilisty v okupovaném Chersonu k útěku v rámci exodu, aby odešli před očekávanou urkajinskou ofenzívou. Ruské úřady vyzvaly obyvatele, aby si kvůli "napjaté situaci na frontě" vzali "doklady, peníze, cennosti a oblečení", a v neděli oznámily, že prudce vzrostl počet civilistů, kteří se snaží uprchnout. Od úterý bylo evakuováno asi 25 000 lidí, uvedla tisková agentura Interfax.

- Zdá se, že ruská kontrola nad Chersonem je stále slabší. Americký thinktank Institute for the Study of War uvedl, že naléhavá výzva k útěku naznačuje, že okupanti "neočekávají rychlý návrat Rusů nebo civilistů" do města a zřejmě se snaží město vylidnit, aby poškodili jeho "dlouhodobou sociální a ekonomickou životaschopnost".

- Podle Ruskem dosazených úřadů v regionu byl v neděli v jihoukrajinském městě Cherson zabit jeden člověk podomácku vyrobenou bombou. "Improvizované výbušné zařízení připevněné k pouličnímu sloupu a odpálené na dálku zabilo civilistu z Chersonu," napsal na sociální síti místní proruský představitel Kirill Stremousov a dodal, že podle zprávy agentury France-Presse byl zraněn jeden kolemjdoucí.

- Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z plánování vyhodit do povětří přehradu Nová Kachovka. Její protržení by mohlo zaplavit rozsáhlé území na jihu Ukrajiny včetně Chersonu.

- Ukrajina a USA odsoudily náznaky Ruska, že Ukrajina připravuje použití "špinavé bomby", jako nebezpečné lži. "Pokud Rusko  řekne, že Ukrajina údajně něco připravuje, znamená to jediné: Rusko už to všechno připravilo," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství. Šojguova tvrzení odmítla i Rada pro národní bezpečnost Bílého domu. "Svět by prohlédl jakýkoli pokus použít toto tvrzení jako záminku k eskalaci," uvádí se v prohlášení.

- Ruská stíhačka se zřítila na Sibiři, přičemž zahynuli dva členové posádky.
Stíhačka Su-30 spadla na soukromou dvoupatrovou budovu, v níž žily dvě rodiny v Irkutsku, významném průmyslovém centru na východní Sibiři. Havárie zřejmě odráží rostoucí zátěž, kterou boje na Ukrajině představují pro ruské letectvo.

- Ukrajina uvedla, že z jejích přístavů v neděli vyplulo sedm lodí s obilím směřujícím do Asie a Evropy, ale obvinila Rusko, že blokuje úplné provedení černomořské dohody o dodávkách obilí.

-  Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že je na Ukrajině, aby rozhodla o době a podmínkách míru s Ruskem,
a varoval, že konec války "nemůže být posvěcením práva silnějšího". "Zůstat neutrální by znamenalo přijmout světový řád nejsilnějšího, a s tím nesouhlasím," řekl Macron v neděli na zahájení třídenní mírové konference v Římě.

- Ukrajina čelí výpadkům elektřiny poté, co se ruské údery zaměřily na energetická zařízení. Ruské letecké údery na energetickou infastrukturu po celé zemi způsobily, že více než milion ukrajinských domácností zůstalo bez elektřiny, uvedla o víkendu zástupkyně šéfa ukrajinského prezidentství Kyryla Tymošenková.

- Německá lobbistická skupina zastupující společnosti se zájmy ve východní Evropě vyzvala k vypracování plánu na obnovu Ukrajiny, který by odrážel Marshallův plán, jenž pomohl Evropě zotavit se z druhé světové války, uvedla mediální skupina RND. O tomto plánu se bude v pondělí jednat na ukrajinsko-německém podnikatelském fóru v Berlíně, kterého se má zúčastnit německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský premiér Denys Schmyhal.

 - Daniel Boffey z deníku The Guardian hovořil s jednou z žen, které byly minulý týden propuštěny v rámci výměny vězňů.

Bylo to jako za studené války. Pětadvacetiletá Alina Panina se po pěti měsících ve vězení na okupované Ukrajině ocitla bez vysvětlení na úpatí mostu přes řeku v zemi nikoho spolu se 107 dalšími ukrajinskými zajatkyněmi.

Za Paninou leželo Ruskem okupované území a její zážitky z obléhání mariupolských oceláren Azovstal, následné kapitulace a poté zajetí ve věznici Olenivka v Doněcku. Tam byla svědkem následků výbuchu, při němž zahynulo 53 mužú, vězňů, výbuchu, který podle Kyjeva zosnovala Moskva, aby umlčela oběti mučení.

- Španělské úřady přemístily luxusní jachtu spojenou se sankcionovaným šéfem ruské obranné skupiny Rostec poté, co loděnice, kde kotvila, přestala dostávat platby za její opravy, uvedl zdroj z ministerstva dopravy pro agenturu Reuters.

Jachta dlouhá 85 metrů (279 stop), která má podle Španělska hodnotu 140 milionů dolarů, byla minulý měsíc převezena do přístavu, uvedl zdroj a další úředníci, což poukazuje na logistické problémy, s nimiž se úřady potýkají při správě plavidel zadržovaných po celé Evropě kvůli sankcím uvaleným na vojenské akce Ruska na Ukrajině.

- Španělsko v březnu nařídilo "zmrazení" lodi Valerie - což znamená, že plavidlo nelze používat ani prodávat - s tím, že jedná na základě sankcí Evropské unie. Jachta je spojena se Sergejem Čemezovem, spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedl policejní zdroj a další zdroj obeznámený se záležitostí.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3559

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2022