Jak Adam Smith využil světovou poezii

25. 10. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Pustil jsem se nedávno do četby dlouhého doslovu k Smithovu Bohatství národů, jak ho vydal Liberální institut v roce 2001. Je velmi zajímavé, jak autor doslovu, Ján Pavlík, zkouší hájit Smithe proti pozdějšímu, ideologičtějšímu ekonomickému liberalismu. Zatím jsem na začátku doslovu (rozsáhlého) a samotné Smithovo dílo jsem si jen prolistoval. Hodně se na ně těším. Narazil jsem ovšem už nyní na velmi zajímavou věc.

 

Už od střední školy se mi stává, že slyším, že lidé tvrdí, že poezie a ekonomický, praktický, matematický postoj k životu se tak nějak vylučují. Vždy jsem to považoval za nesmysl. Viděl jsem to na vlastní oči u svého otce: byl lékař a prakticky zaměřený člověk a zároveň básník. Měl dokonce pro krásu poezie a poetičnost života mnohem větší smysl, než s jakým jsem se pak setkal u mnoha humanitně vzdělaných specialistů na poezii, kteří mi přišli tak profesní, že byli až nihilističtí. Poezie jako pouhé předstírání a uvíznutí v profesi.

Vrátím se ale ke Smithovi. Během studií v Oxfordu se jako mladý člověk věnoval sám od sebe čtení světové poezie:

„Získal velkou erudici v oblasti řecké, římské, francouzské, italské a též anglické poezie a díky své paměti dovedl v konverzaci bryskně citovat rozsáhlé pasáže z velkého množství básnických děl. Tato schopnost... mu sloužila k tomu, aby mohl ilustrovat mravy, instituce a ideje různých národů."

Po návratu do Edinburghu pořádá přednášky (tříletý cyklus) o rétorice, krásné literatuře a občanském právu pro studenty práv, teologie a „městskou honoraci“. Tyto přednášky mají úspěch a brzy je Smith zvolen za profesora logiky (BC: sic!) na univerzitě v Glasgow. Pak přednášel o přirozeném právu a politice. Nakonec se z něj stala ikona moderní ekonomie. Myslím, že tento osud bychom si měli zejména v české společnosti prolezlé arogancí těch či oněch „inženýrů“ vůči humanitnímu vzdělání a důležitosti kultury a emocí připomínat. Cožpak právě „mravy, instituce a ideje“ národů nemají obrovský praktický význam?

0
Vytisknout
5107

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2022