Kam se vyvíjí a kde může skončit "Sovětská federace"

24. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Dva nové kroky Kremlu, včetně plánů poslat evakuované osoby z Ukrajiny do Baškortostánu a Tatarstánu a vytvoření nových velitelských struktur sil v regionech a republikách Ruské federace, budou pravděpodobně fungovat přesně opačně, než doufá ruské vedení, napsal Charun Sidorov.

Moskva doufá, že využije přesuny obyvatelstva ke snížení podílu titulárních národností v populaci dvou středovolžských republik, aby tak připravila scénu ke zrušení v rámci Putinovy ​​slučovací kampaně.

Plány na vytvoření nové mocenské vertikály zasahující do federálních subjektů také odráží naděje Kremlu na zvýšení kontroly Moskvy nad národními a regionálními prapory, které vytvořila pro boj na Ukrajině. Tím chce Moskva ochránit Ruskou federaci před separatismem a rozpadem.

Ale oba tahy se pravděpodobně vymstí. Na jedné straně populační přesuny, které se nyní plánují, rozzuří Baškirce a Tatary a znepokojí i ostatní Nerusy. Zvýší podezření ohledně toho, o co Putinovi ve skutečnosti jde, přiživí nacionalistické nálady a touhu po nezávislosti.

A na druhé straně vytvoření speciálních velitelství v regionech a republikách poskytne regionálním lídrům v případě dalšího oslabení centra přesně takové velitelské struktury, které tito politici použijí jako prostředek k prosazování vlastních agend, včetně nezávislosti.

To také znamená, že nadcházející rozpad Ruské federace bude pravděpodobně mnohem násilnější, než byl zánik SSSR před 30 lety - což je další příklad kontraproduktivních akcí Vladimira Putina.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4282

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2022