Proč je jedinou šancí Ruska na přežití palácový převrat

26. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Všem je jasné, snad kromě samotného Putina, že jeho režim se blíží ke konci. Aby ho nahradili, mnoho Rusů vložilo své naděje do voleb nebo do revoluce - ale vůdce Kremlu dal obojímu mat, varuje Leonid Gozman.

Proto existují pouze dvě cesty vpřed: Úplný kolaps státu a rozpad země, nebo palácový převrat, který Putina odstraní, ale zemi udrží vcelku.

Země je již na cestě k první možnosti. Centrum ztrácí schopnost ovládat zemi. Jeho příkazy nejsou poslouchány, nebo jsou plněny způsoby, které podkopávají jejich záměry. Výsledkem je, že proces dezintegrace může nabýt lavinového charakteru, kdy nebude možné udržet stabilitu.

Rusko už podobné věci v minulosti zažilo. V posledních dnech SSSR prezident Gorbačov neustále vydával příkazy, které se nikdo nesnažil splnit, a už neměl k dispozici muže, kteří by je k tomu donutili. Ale pak tu byly struktury, které omezovaly šíření chaosu, včetně stranických elit.

Něco podobného se stalo po únoru 1917, kdy vedení Dumy donutilo Mikuláše II. abdikovat. Avšak nová "prozatímní" vláda se ukázala jako neschopná udržet moc, protože nebyla schopna za válečných podmínek zachovat ten druh silových struktur, které by udržely věci pohromadě.

V dnešním Rusku též neexistují žádné takové struktury, a to znamená, že zánik státu nevyhnutelně povede k "válce všech proti všem". Ozbrojené formace ovládané různými bossy vstoupí do vzájemné bitvy a připojí se k tomu Putinovi opričniki jako Prigožin a Kadyrov.

Toto by byla Apokalypsa a je třeba se jí vyhnout téměř za každou cenu.

Druhá možná cesta vpřed je klidnější a tím i nadějnější. Je to palácový převrat, který buď svrhne, nebo vytlačí od moci současného prezidenta. Je zřejmé, že elity kolem Putina uznávají, že ničí jejich šance na budoucnost, kterou chtějí - takovou, kde by mohly své neoprávněně získané zisky využít pro život na Západě.

Co se však zatím neví, je, zda je některý z nich dost odvážný podniknout akci. Putin se obklopil slabou "zeleninou" neschopnou projevit iniciativu. A v důsledku toho ho pravděpodobně nedonutí, aby abdikoval, nebo ho neodstraní bez násilí, proti čemuž je bráněn a čehož se pravděpodobně obávají.

Ale pokud se takoví lidé neobjeví a neprokážou takovou odvahu, šance Ruska na přežití jsou nulové.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4699

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2022