Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina žádá o inspekci z OSN, aby vyvrátila ruské obvinění, že chystá útok "špinavou bombou"

25. 10. 2022

čas čtení 7 minut

- Jaderný dozor OSN vyšle na žádost Kyjeva inspektory na Ukrajinu

Jaderný dozor OSN se v nadcházejících dnech chystá na žádost Kyjeva vyslat inspektory do dvou ukrajinských objektů, což je zjevná reakce na ruská tvrzení o "špinavé bombě".

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že obě zařízení již podléhají jejím inspekcím a jedno z nich bylo zkontrolováno před měsícem.

Generální ředitel MAAE Rafael Grossi to uvedl v pondělním prohlášení:

    MAAE provedla inspekci jednoho z těchto míst před měsícem a všechna naše zjištění byla v souladu s prohlášeními Ukrajiny o zárukách.

    Nebyly zde nalezeny žádné neohlášené jaderné aktivity ani materiál.

    MAAE se chystá navštívit tyto lokality v nadcházejících dnech. Účelem záruk je odhalit případné neohlášené jaderné činnosti a materiál."

Ruská státní tisková agentura RIA již dříve identifikovala dvě místa, která byla podle ní do operace zapojena - Východní závod na obohacování minerálů v centrální Dněpropetrovské oblasti a Ústav jaderného výzkumu v Kyjevě.

MAAE ve svém prohlášení nejmenovala zařízení, která bude kontrolovat.

 





- Co je to špinavá bomba a jak je nebezpečná?

Kreml tvrdí, že se Ukrajina připravuje odpálit špinavou bombu, aby z toho obvinila Rusko a vynutila si eskalaci války. Západní země toto tvrzení odmítly jako "průhledně nepravdivé".

Co je to tedy špinavá bomba?

"Špinavé bomby" se již dlouho obávají teroristé jako potenciální zbraně, protože jejich hlavním cílem je zasít paniku, zmatek a úzkost tím, že do atmosféry vrhají radioaktivní prach a kouř.

Ačkoli žádný útok špinavou bombou nebyl nikdy zaznamenán, před více než dvaceti lety byly zaznamenány dva neúspěšné pokusy o odpálení takového zařízení v jihoruské provincii Čečensko.

Technicky se špinavé bomby nazývají radiologická rozptylná zařízení a jsou to relativně primitivní a nepřesné zbraně. Jejich výroba je mnohem snazší a levnější než výroba jaderného zařízení a jsou také mnohem méně nebezpečné.

Špinavé bomby používají konvenční výbušniny, jako je dynamit, umístěné vedle radioaktivního materiálu, který je pak silou výbuchu vymrštěn ven. Množství rozptýleného radioaktivního materiálu je sice nebezpečné, ale nemusí být nutně smrtelné.

 
- Rusko předloží OSN tvrzení o "špinavé bombě" na Ukrajině

Rusko zdvojnásobilo své tvrzení, že se Kyjev chystá na Ukrajině použít "špinavou bombu", a uvedlo, že tuto otázku v úterý předloží Radě bezpečnosti OSN.

Moskva v pondělí pozdě večer zaslala OSN dopis o svých tvrzeních o Kyjevě a diplomaté uvedli, že následující den hodlá tuto otázku předložit Radě bezpečnosti na uzavřeném zasedání.

"Použití špinavé bomby kyjevským režimem budeme považovat za akt jaderného terorismu," napsal ruský velvyslanec v OSN Vasilij Nebenzja generálnímu tajemníkovi OSN Antoniu Guterresovi a Radě bezpečnosti v dopise, který viděla agentura Reuters.

"Vyzýváme západní země, aby uplatnily svůj vliv na režim v Kyjevě a upustily od svých nebezpečných plánů ohrožujících mezinárodní mír a bezpečnost," napsal. "Vyzýváme generálního tajemníka OSN, aby učinil vše, co je v jeho silách, aby tomuto ohavnému zločinu zabránil."

Ministři zahraničí Francie, Velké Británie a Spojených států odmítli obvinění Moskvy jako "průhledně nepravdivá" a zopakovali svou podporu Ukrajině.

"Svět by prohlédl jakýkoli pokus využít toto obvinění jako záminku k eskalaci," uvedli ve společném prohlášení.


- Podle britského ministerstva obrany došlo od invaze na Ukrajině k nejméně 23 ověřeným ztrátám ruského bitevního vrtulníku Ka-52 Hokum.


Podle britských zpravodajských služeb to představuje více než 25 % z celkového počtu 90 vrtulníků Ka-52, které má ruské letectvo ve službě, a téměř polovinu celkových ztrát ruských vrtulníků na Ukrajině.

Ministerstvo se domnívá, že ruské bitevní vrtulníky pravděpodobně utrpěly likvidaci zejména  od ukrajinských přenosných systémů protivzdušné obrany (Manpad), přičemž vrtulníky často operují s méně důsledným krytím shora od bojových letounů, než by se podle ruské vojenské doktríny očekávalo.

"Rusku se stále nedaří udržet dostatečnou vzdušnou převahu, aby mohlo spolehlivě provádět účinnou blízkou leteckou podporu ze vzduchu s pevnými křídly v blízkosti frontové linie, a jeho dělostřelecká munice dochází," uvádí se v nejnovější zprávě zpravodajských služeb.

Ruští velitelé se také pravděpodobně stále častěji uchylují k provádění riskantních misí útočných vrtulníků jako jedné z mála dostupných možností, jak poskytnout blízkou podporu vojskům v boji.


- Spojené státy zvažují, že na Ukrajinu pošlou starší zařízení protivzdušné obrany Hawk ze skladů, aby jí pomohly bránit se proti útokům ruských dronů a řízených střel, uvedli dva američtí představitelé pro agenturu Reuters.

Stíhací rakety Hawk by byly vylepšením raketových systémů Stinger - menšího systému protivzdušné obrany s kratším dosahem -, které USA již vyslaly, aby zmírnily ruskou invazi.

Bidenova administrativa by k přesunu vybavení Hawk, které je založeno na technologii z vietnamské éry, ale bylo několikrát modernizováno, využila prezidentské pravomoci.

Systém Hawk je předchůdcem systému protiraketové obrany Patriot společnosti Raytheon Technologies, který je pro Ukrajinu nadále nedosažitelný, uvedli američtí představitelé pro agenturu Reuters.

USA by pravděpodobně zpočátku poslaly na Ukrajinu střely pro systém Hawk, protože nebylo jasné, zda je dostatek amerických odpalovacích zařízení v dobrém stavu, řekl agentuře Reuters jeden z amerických představitelů. Americké systémy jsou ve skladech již desítky let.


- Světová banka uvedla, že vyplatila dalších 500 milionů dolarů na pomoc Ukrajině při řešení naléhavých výdajových potřeb vzniklých v důsledku války.

Financování Mezinárodní bankou pro obnovu a rozvoj, hlavní úvěrovou složkou banky, bylo podpořeno 500 miliony dolarů v úvěrových zárukách od Velké Británie, které byly oznámeny 30. září, uvedla banka v pondělí.

Prezident skupiny Světové banky David Malpass v prohlášení uvedl:

    Ruská invaze pokračuje v masivním ničení ukrajinské infrastruktury - včetně vodovodních, kanalizačních a elektrických sítí - právě v době, kdy se blíží zima, což dále ohrožuje ukrajinské obyvatelstvo.

    Dnes vyplacená nová část finančních prostředků bude použita na udržení základních vládních služeb. Pevně stojíme na straně ukrajinského lidu, který čelí této bezprecedentní krizi."


- Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v úterý údajně přijel na nečekanou návštěvu Ukrajiny.

Podle německé televizní stanice NTV se jedná o jeho první cestu do země od 24. února, kdy Rusko provedlo invazi.

Steinmeier přijel do hlavního města Kyjeva ráno vlakem a během dne se podle vysílací stanice setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
4983

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2022