Jak Kreml mobilizuje islámské bojovníky za "ruský svět"

24. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Ekonomické zoufalství a moc republikových šéfů samy nevysvětlují připravenost mnoha lidí z muslimských republik v Ruské federaci vstoupit do ruské armády a bojovat za Putinův "ruský svět" na Ukrajině. Roli hraje také zvláštní poselství, které Kreml směřuje k muslimskému obyvatelstvu, upozorňuje Vadim Sidorov.

Všeobecně se uznává, že vojáci z muslimských republik tvoří velkou část ruské vojenské akce na Ukrajině, ale většina lidí viní buď ekonomické problémy, kterým mnozí muslimové čelí, nebo autoritářské prostředky jejich lídrů.

Tyto faktory jsou bezpochyby kriticky důležité, avšak Kreml také využívá islámské hrdiny k náboru vojáků z řad muslimského obyvatelstva. Někteří lídři ruské islámské komunity v tom centrálním úřadům pomáhají.

Ale použití takových hrdinů je problematické nejen pro některé Rusy, ale dokonce i v rámci muslimské komunity - a možná zejména pro Kreml, pokud muži z muslimských regionů a prostředí berou vážně zprávy, které takoví hrdinové představují a které jsou v rozporu se zprávami, jež by si Kreml přál.

Například v Baškortostánu úřady ztvárnily tři hrdiny z národní minulosti. Jeden z nich, Minigali Šajmuratov, sovětský generál, který během 2. světové války zemřel na Donbasu, je dokonalý ve své kombinaci baškirské národní a ruské centralistické tradice.

Ale dvě další postavy, po kterých byly pojmenovány baškirské jednotky, nejsou bezproblémové, protože v té či oné chvíli zaujaly postoje proti sovětskému státu. Jejich současné použití by se tedy mohlo snadno obrátit proti Moskvě, pokud by se Baškirové jimi přitahovaní rozhodli následovat jejich příkladu spíše než vedení, které chtějí uplatnit ruské úřady.

S využíváním muslimských hrdinů z minulosti souvisí i dnešní role muslimských lídrů při podpoře využívání takových lidí ve prospěch Moskvy. Lze tu vidět něco, co by se dalo nazvat "muslimským sergianismem", což je odkaz na dohodu patriarchy Sergije o uznání sovětského státu v roce 1927 ve snaze zachovat pravoslaví v Rusku.

Znovu a znovu po celém Rusku - a zejména od začátku Putinovy ​​války na Ukrajině - se muslimští lídři v Rusku s minulostí, která naznačovala, že byli dříve v rozporu s Kremlem, snažili prokázat svou loajalitu, aby ochránili své komunity v podstatě stejným způsobem, jako to kdysi udělal Sergij.

Stejně jako v jeho případě, alternativou v Putinově Rusku může být jedna ze tří neatraktivních možností – čelit represím, odejít do ilegality nebo opustit zemi.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4345

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2022