V Bellingcat jmenovitě zjistili, kteří konkrétní Rusové odpalují rakety proti civilistům na Ukrajině

25. 10. 2022

čas čtení 3 minuty
Zajímalo vás někdy, jak se ruské řízené střely dostávají na ukrajinská hřiště, do elektráren a obytných domů? píše zakladatel organizace Bellingcat Elliot Higgins.  Díky @bellingcat se už nemusíte divit. Je čas seznámit se s týmem, který stojí za zaměřováním ruských raket na civilní infrastrukturu.




Odborník na ruské zpravodajské služby Christo Grozev strávil posledních několik měsíců sestavováním týmu zodpovědného za programování ruských řízených střel odpalovaných na cíle na Ukrajině, které často zasahují civilní infrastrukturu.

 
Programátoři raket jsou součástí rozsáhlého Hlavního výpočetního střediska generálního štábu (GVC) ruských ozbrojených sil a spolupracují s @the_ins_ru a @derspiegel  jsme identifikovali 33 vojenských inženýrů zapojených do útoků řízenými střelami na Ukrajině.

 
Podrobnosti ZDE

Někteří z členů této jednotky se rovněž podíleli na plánování útoků řízenými střelami na cíle v Sýrii a/nebo pracovali v ruském vojenském velitelském centru v Damašku. Někteří z nich jsou také držiteli různých vojenských ocenění, včetně ocenění ruského prezidenta Vladimira Putina.

 
Námi identifikovaná jednotka v rámci GVC se podle všeho skládá ze tří týmů po přibližně 10 inženýrech, přičemž každý tým se věnuje programování letových drah jednoho konkrétního typu vysoce přesných raket odpalovaných z moře, země a vzduchu.


Přímým velitelem podjednotky pro přípravu raket je zřejmě plukovník Igor Bagňuk. To bylo zjištěno na základě analýzy telefonických údajů jedenácti členů skupiny inženýrů získaných z datových zdrojů na ruském černém trhu s daty.



Jednoho z členů týmu, majora Andreje Ivanjutina, lze vidět v pozadí této fotografie ze setkání prezidenta Putina a syrského prezidenta Asada, které se konalo v lednu 2021 v zabezpečeném ruském areálu v Damašku




Prozkoumáním metadat telefonních hovorů členů jednotky se podařilo propojit telefonickou aktivitu s útoky na Ukrajinu, včetně úderů na Kyjev z 10. října.


Během vyšetřování jsme zjistili, že podplukovník Bagňuk je také aktivním uživatelem aukčního webu http://Avito.ru, kde aktivně prodává mince, a dokonce si na to našel čas i během útoku na Kyjev.

Mezi jeho aktuální nabídky patří medaile udělená prezidentem Putinem v roce 2014. Na základě popisů jiných nabídek stejného typu medaile byla udělena "za přínos k organizaci olympijských her v Soči".



2
Vytisknout
10788

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2022