Diskuse o toleranci vůči odlišnosti

27. 10. 2022

čas čtení 3 minuty
Foto: Skautský institut Praha

tisková zpráva
DISKUZE O TOLERANCI VŮČI ODLIŠNOSTI A PASTECH KULTURNÍ NADŘAZENOSTI VE SKAUTSKÉM INSTITUTU

Rozmanitost současného světa, individualismus, touha po autoritách, odvěký přirozený lidský strach z jinakosti i vyvolávání démonů národnostních hodnot. Jak je fyzický a symbolický veřejný prostor České republiky otevřený, tolerantní  a respektující vůči jinakosti a odlišnosti? Co vytváří a definuje kulturní nadřazenost a podřazenost v tomto prostoru?

Odpovědi na tyto otázky bude hledat mezioborová debata MY VERSUS JINÍ, s podtitulem Pasti kulturní nadřazenosti, ve Studiu Skautského institutu na Staroměstském náměstí v Praze, která se uskuteční ve čtvrtek 3. 11. v 18:00 a současně bude streamována online na Youtube a FB kanálech TUKE.TV a FB stránce projektu Přes překážky.  Vstup na diskuzi je zdarma.


Diskuse zakončuje sérii debat na téma překážek v symbolickém a fyzickém veřejném prostoru v rámci projektu PŘES PŘEKÁŽKY / BREAKING BARRIERS / TE ČHINEL O AGORA, který společně realizují spolky TUKE.TV a OFFCITY.


Pozvání do diskuze přijali hosté, v jejichž práci se snoubí tvůrčí umělecká práce s aktivismem a ochranou práv etnických, genderových a sexuálních menšin. Mezi diskutujícími zasedne aktivistka, umělkyně, dokumentaristka Tamara Moyzes, kterou zajímá zejména postavení menšin, xenofobie, zabývá se rasismem, nacionalismem, queer tematikou a konfliktem na Blízkém východě. 

Dále Emilia Rigová, vizuální umělkyně, zabývající se tématem kulturních a společenských stereotypů a politikou těla, jejíž projekty jsou založené na sociálních výzkumech a analýzách problémů. Je také první Romkou, která byl oceněna prestižní Cenou O. Čepana pro slovenské umělce do 40 let. 

Posledním hostem je David Tišer, režisér, aktivista a zakladatel neziskové organizace ARA ART, který bojuje proti stereotypům ve vnímání LGBT komunity uvnitř romské společnosti a majority. Debatu moderuje dvojice tvořená kurátorkou Šárkou Zahálkovou a Lucií Lucassen z Tuke.TV.

Jsme rádi, že máme v panelu mimořádně silné řečníky a výrazné umělce, kteří kulturní nadřazenost ve svých úspěšných projektech akcentují”, přibližuje spoluautorka projektu Alica Sigmund Heráková z TUKE.TV a Šárka Zahálková z OFFCITY doplňuje: “Formátem diskuzí, jak je připravujeme a vedeme, se snažíme kultivovat veřejný dialog. Téma, které touto debatou črtáme, není jednoduché, ale těším se, že ve společném diskuzním plénu se zamyslíme nad tím, zda a jak je možné vykročit z rámců dominantních kultur a třeba je i tak trochu hackovat.

Diskuze je součástí série workshopů, diskuzí a akcí ve veřejném prostoru, které zkoumají prostory komunikace a překážky ve fyzickém a symbolickém veřejném prostoru prostřednictvím mezioborových diskuzí, filmu, vizuálního umění a tance. Akce se konají na ose Brno – Pardubice, závěrečná diskuze se mimořádně koná v Praze. Pro jeho realizaci spojily síly brněnská platforma a romská online televize Tuke.TV a pardubický spolek OFFCITY věnující se umění ve veřejném prostoru. Projekt je financován z prestižního amerického grantu “Alumni Engagement Innovation Fund”, který nabízí příležitost zaměřit se na řešení globálních problémů na místní, národní, regionální nebo mezinárodní úrovni.

Vstup na veřejnou diskuzi je zdarma. Živý stream bude probíhat na kanálu TUKE.TV https://www.youtube.com/c/TukeTV

a zároveň na FB projektu https://www.facebook.com/FilmemPresprekazky.

 

-1
Vytisknout
7103

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2022