Vlajkaři…A ti druzí, neviditelní….

29. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Foto: Příbram, Svatá Hora

Odpověď panu Karlu Dolejšímu. I když jsem zde nebyl přímo zmíněn, cítím se jeho článkem tak trochu osloven…

Nejsem historik, politolog, sociolog, ale sociální pracovník. Zajímá mne člověk v jeho tragikomické podobě, spíše v určité divadelní nadsázce, ať už v kostýmu hlupáka nebo chytráka (někdy je to úplně stejné).

Jistě, že lze z lidí jako jsem já (sociální pracovník postižený osudy svých klientů, kteří jsou jen zlomkem společnosti) - udělat lehce naivního snilka, který veškeré lidské zlo vidí v deprivaci v mládí všech, těch vyloučených chudáčků s Putinem na triku (tak jednoduchý opravdu nejsem). Já si plně uvědomuji, jaké reálné nebezpečí ze strany těchto (já říkám zdivočelých lidí) hrozí. 

Avšak příliš "zdivočelou smečku" by každý funkční stát měl dokázat zpacifikovat (a tady se opět dostávám k našemu rozpadlému státu nejen v oblasti sociální, zdravotní, ale i v oblasti policejních složek).

Oni jsou totiž tito lidé ve své emoční nenávisti velmi čitelní, až divadelně provokativní a tolik si chtějí užít pocit důležitosti, toť droga veliká.

Pocházím z Příbrami, kde byla velmi silná "Vlajka" ve třicátých letech a to mělo své podhoubí právě ve velkých sociálních problémech Březových hor, početných hornických rodin, častých úmrtích jediných živitelů rodin, ale třeba i silného katolického zázemí Svaté Hory.

Odporné antisemitské útoky těchto zdivočelých band na židovské obchody jsou didnes děsivou  kaňkou tohoto města a i já zažil ve svém sociálním okolí v době dospívání stále dozvuky této sociální patologie, která po válce splynula s uranovo/lágrovou historií "Městečka na dlani".

Daleko nebezpečnější však pro mne byl, je a bude ten "druhý (skrytý) fašismus".

Fašismus konzervativních elit, fašismus pohrdání a nadřazenosti vůči statusové jinakosti, fašismus studené, nekomunikujici neemočníc povýšenosti, fašismus cynického pohledu na své bližní jako sluhy své výjimečnosti, fašismus tvrdého pohledu a zlých očí, pakliže nesplníte jejich rozkazy, fašismus manažerů tajných porad bez mobilů, fašismus všech těch kultivovaných znalců historie, ekonomie a milovníků vážné hudby, leč sociální empatie nulová, fašismus šikovných šermířů debat i pódií, fašismus opečevovaných a důstojných alkoholiků, kteří si vždy po nočním tažením bordely a kvalitními drogami ( zde se možná setkávají s těmi demonstranty a demonstantkami, kteří je právě proto tak nenávidí), fašismus životní, maloměšťácké, statusové pohody, fašismus drog, které z Vás neudělají na první pohled viditelné trosky, fašismus nastřelených zubů, kteří se smějí lidem se zubní protézou, fašismus bohatství z krádeži bílých límečků….


Těmto lidem chybí solidarita. A to je celé….




3
Vytisknout
8885

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2022