ČR se na mezinárodní scéně zase jednou zostudila jako vazal USA

OSN velkou většinou hlasů poskytla Palestincům status nečlenského pozorovatelského státu OSN

30. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Valné shromáždění OSN hlasováním poskytlo Palestincům zvýšený status - navzdory ostrému odporu USA a Izraele. Palestinský prezident Mahmoud Abbas řekl na Valném shromáždění, že bylo hlasování "poslední šancí jak zachránit řešení formou dvou států".

Izraelský zástupce tvrdil, že hlasování "vrátilo zpět" mírový proces, zatímco Spojené státy se vyjádřily, že rozhodnutí bylo "nešťastné".

Pro posílení statutu Palestinců v OSN hlasovalo 138 zemí. 9 zemí, včetně České republiky, bylo proti. Není jasné, proč česká vláda zastává fundamentalisticky protipalestinské postoje, ledaže mají státní úředníci potřebu lézt kamsi USA tak, jak kdysi projevovali rektální alpinismus Sovětskému svazu. Pokud je to důvodem, je pozoruhodné, že je ČR jedinou z postkomunistických zemí, která se tak chová. Zmateně se mě ptají Britové, proč se Češi chovají jak pitomci, co z toho mají, neumím to vysvětlit. (JČ)

Palau, Nauru, Mikronésie, Marshallovy ostrovy, Panama, Kanada a Izraelem jsou klientské státy USA. Je ostuda, že je mezi nimi i Česká republika. Polsko tak hluboko nikdy nekleslo, vždy vědělo, co a proč, když to co chtělo nemohlo dostat, změnilo pozici, píše Karel Dolejší. Tak jako ČR nehlasovaly ani Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko či země bývalé Jugoslávie. Nemluvě o pobaltských zemích. No, prostě ostuda.

Stovky Palestinců po oznámení zprávy oslavovaly v ulicích města Ramallah na Západním břehu Jordánu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6659

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012