Koncentrace CO2 v atmosféře překročila 400 ppm

11. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Poprvé v lidské historii překročila koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře hranici 400 částí na milion (ppm). Naposledy, kdy došlo k tomu, že bylo v atmosféře tolik skleníkového plynu, to bylo před několika miliony let, kdy v Arktidě nebyl led, na Sahaře byla savana a hladina moří byla o čtyřicet metrů výše než dnes.

Předpokládá se, že v důsledku globálního oteplování se tyto podmínky na planetu Zemi vrátí, což bude mít zdrcující dopad na civilizaci, pokud nedojde k rychlému omezení emisí z uhlí, plynu a ropy. Avšak navzdory vážným varováním vědců a hluboké hospodářské krizi dochází dál k radikálnímu zvyšování emisí CO2.

"Je to symbolický okamžik, abychom se zastavili a uvědomili si, kde jsme byli a kam směřujeme," řekl profesor Ralph Keeling, který dohlíží na měření koncentrace CO2 na jedné sopce na Havajských ostrovech, které začal provádět r. 1958 jeho otec.

V roce 2012 varoval Mezinárodní úřad pro energii, že bude-li pokračovat nynější zvyšování koncentrace CO2 v atmosféře, na světě dojde o oteplení o 6 stupňů Celsia, což povede k chaosu.

Koncentrace CO2 se nyní zvyšuje extremní rychlostí - asi 75krát rychleji než v předprůmyslové době. Dosud nikdy nebyla takováto rychlost zaznamenána v geologiii, avšak jsme svědky prvních důsledků rychlého globální oteplování, dochází k extremním hrokům a povodním. Nedávné silně deštině a studené letní počasí v Evropě je spojováno se změnami v tzv. jet streamu, které jsou důsledkem rychle tajícího ledu v Arktidě, jehož objem se loni v září zmenšil na dosud nejmenší míru v historii.

"Vytváříme prehistorické podnebí, v níž lidské společnosti budou čelit obrovským a potenciálně katastrofálním rizikům," konstatuje Bob Ward, ředitel strategie na Grantham Research Institute on Climate Change na London School of Economics.

Podrobnosti ZDE

Vlády se prakticky vzdaly jakéhokoliv úsilí zabránit dalšímu globálnímu oteplování. Problém je jednoduchý: moc ropných společností je prostě příliš velká. Ti, kteří usilují o vysoký politický úřad, jsou charakterizováni absolutním nedostatkem empatie či skrupulí. Jsou ochotni přijímat peníze a instrukce od jakékoliv korporace či miliardáře, kteří je jim nabídnou, a pak brání jejich zájmy proti současným a budoucím vyhlídkám lidstva, píše George Monbiot.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
9738

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2013