Irácký generál: Vytlačení al-Kajdy potrvá několik dní

5. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Generálporučík Rašíd Flajh velící jednotkám irácké armády v provincii Anbar sdělil dnes státní televizi, že vytlačení al-Kajdy z měst na západě, které tento týden obsadila, potrvá "dva až tři dny". Operace ve Fallúdži a Ramádí podle něj vedou provládní sunnitské kmeny, armáda poskytuje vzdušné krytí a logistiku.

Obyvatelé Fallúdže hlásí od soboty klid, militanti kontrolují centrum města. Sporadické přestřelky jsou hlášeny z Ramádí.

Organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) získala v končícím týdnu kontrolu na Fallúdžou a Ramádí, správním střediskem provincie Anbar. Ramádí bylo během války vedené USA základnou sunnitských povstalců. Zatím islamisté odrazili nájezdy vládních sil.

ISIL je současně jednou z nejsilnějších povstaleckých frakcí v Sýrii, kde uplatňuje striktní verzi islámského práva a unáší a zabíjí každho, kdo je k její vládě kritický. V sobotu se také přihlásila k odpovědnosti za sebevražedný bombový útok v šíitské čtvrti v Libanonu.

Napětí v irácké provincii Anbar trvá od 28. prosince, kdy bezpečnostní síly uvěznily sunnitského poslance hledaného pro obvinění z terorismu. O dva dny později vláda strhla sunnitský protestní tábor, což vyvolalo střety s militanty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8939

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2014