Snowden: Vladimír Putin musí být pohnán k odpovědnosti stejně jako Obama

18. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrtek jsem v živém televizním vysílání vznesl otázku týkající se účasti Ruska na masovém špehování občanů, píše v deníku Guardian Edward Snowden. Položil jsem ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi otázku, kterou nemůže uvěřitelně záporným způsobem zodpovědět žádný čelný politik, který provozuje moderní program špehování: "Zaznamenává, analyzuje či ukládá vaše země miliony komunikací občanů?"

Dále jsem veřejně zapochyboval, zda může být takové masové špehování, i kdyby bylo efektivní a oficiálně legální, kdy morálně ospravedlnitelné.

Cílem mé otázky bylo opakovat nechvalně známou výměnu názorů v americkém senátním výboru pro výzvědné záležitosti mezi senátorem Ronem Wydenem a šéfem státní americké rozvědky Jamesem Clapperem. Clapperova lživá odpověď - Senátu i veřejnosti - byla pro mě hlavní motivací, proč jsem se se svými informacemi obrátil na veřejnost.

Ve své odpovědi Putin popřel první část otázky a vyhnul se odpovědi na druhou část.

Jsem překvapen, že lidé, kteří byli svědky toho, že jsem riskoval život, abych odhalil špehovací praxi své vlastní země, nevěřili, že bych byl také schopen kritizovat špehovací praxi Ruska, země, jíž jsem nepřísahal žádnou loajalitu.

Investigativní novinář Andrej Soldatov, možná nejvýznamnější prominentní kritik ruského systému špehování občanů (a člověk, který mě za poslední rok opakovaně kritizoval), charakterizoval mou otázku jako "nesmírně důležitou pro Rusko". Mohla by podle něho vést de facto k zrušení zákazu veřejné diskuse o ruském státním špehování občanů.

Putinova odpověď byla pozoruhodně podobná původnímu popírání jakéhokoliv špehování, od Baracka Obamy, popírání, které se pak ukázalo jako lživé.

Tak proč mě všichni tolik kritizují? Očekával jsem, že někteří budou něco namítat proti mé účasti na výročním fóru, které se většinou skládá ze vstřícných otázek pokládaných čelnému politikovi, který není zvyklý na to, že ho někdo kritizuje. Ale pro mě to byla výjimečná příležitost zrušit tabu ohledně veřejné debaty o státním špehování v Rusku před diváckou veřejností, která většinou sleduje jen státní média. Kromě toho jsem doufal, že Putinova odpověď poskytne možnost seriozním novinářům jít v této veřejné debatě dál.

Až se tato akce bude konat příští rok, doufám, že uslyšíme více otázek o programech špehování a o další kontroverzní politice. Ale nemusíme čekat až na příští rok. Například, novináři by měli požadovat objasnění, jak je možné, že miliony komunikací jednotlivců nejsou zaznamenávány, analyzovány a ukládány, když, alespoň na technické úrovni, existují systémy, které musejí přesně toto dělat, pokud mají fungovat. Novináři by se měli ptát, zda společnosti, které provozují sociální sítě, a informují o tom, že obdržely od ruské vlády požadavky na hromadné shromažďování informací o uživatelích, hovoří pravdu.

Prozradil jsem informace o špehovacích praktikách NSA ne proto, že bych byl přesvědčen, že vinu nesou jedině Spojené státy, ale proto, že jsem přesvědčen, že masové špehování nevinných lidí - vytváření obrovských státem provozovaných mašinérií, které dohlížejí na všechny občany a zaznamenávají nejintimnější podrobnosti našich životů - ohrožují všechny lidi, bez ohledu na to, kdy tyto systémy provozuje.

Máme-li být schopni zkoumat pravdivost tvrzení politiků, musíme jim nejprve dát příležitost ta tvrzení pronést.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15950

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2014