Průzkum veřejného mínění:

Drtivé množství občanů na jihovýchodní Ukrajině nechce vládu z Moskvy, vládu v Kyjevě považují za nelegitimní

19. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Z výsledků průzkumu veřejného mínění provedeného na jihovýchodní Ukrajině vyplývá, že drtivá většina tamějších občanů je proti tomu, aby nad jejich oblastmi vládla Moskva. Považují však i kyjevskou vládu za nelegitimní.

Podle průzkumu je na východní Ukrajině proti převzetí vlády Moskvou 69,7 procent obyvatelstva. Průzkum provedl kyjevský Institut pro mezinárodní sociologii a jeho výsledky vyšly v ruském časopise Týdenní zrcadlo.

V Doněcké oblasti, kde vyhlásili separatisté nezávislou republiku a požadují referendum o autonomii podpořilo 38,4 procent obyvatelstva požadavek Kremlu na federalizaci Ukraajiny, 41 procent obyvatelstva si přeje určitou decentralizaci moci.

Asi 74 procent obyvatelstva uvedlo, že považují prozatímního prezidenta Oleksandra Turčynova za nelegitimního.

Rusko hájilo shromažďování svých vojsk u ukrajinské hranice a uvedlo, že je to v důsledku nestability na Ukrajině. Zdůraznilo, že má právo si na svém území umístit vojska, kde chce. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nabídne Ukrajině silnou pomoc na překonání její krize,ale dodalo, že konečná odpovědnost za snížení napětí spočívá na Ukrajincích, nikoliv na lidech zvnějšku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9725

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2014