Šíitské milice v Iráku kvůli přítomnosti Američanů zanechaly obléhání Tikrítu

27. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Tři hlavní šíitské milice v Iráku na protest proti americké roli v konfliktu zanechaly obléhání jednotek "islámského státu" v Tikrítu. Okamžitě tak připravily iráckou vládu o tisíce bojovníků, zatímco se zde americká letadla připravovala na druhý den náletů.

Miliční uskupení vycvičená a zorganizovaná íránskými instruktory prohlásila americké nálety na Tikrít za nepotřebné. Čtvrtá miliční organizace prohlásila, že v bitvě bude pokračovat, ale hrozí, že zaútočí na zahraniční příslušníky koalice vedené Američany, což znamená možnost palby na americká letadla ze země, jež by byla vedena z iráckých pozic.

Američtí představitelé patrně odchod milic uvítají, pokud na místě zůstane dost bojovníků na to, aby udržely islamisty pod tlakem. Zároveň vyjadřují obavy z možného sektářského násilí v oblastech kontrolovaných šíitskými milicemi.

Avšak velké a rychlé stažení miličních jednotek, tvrdí analytici, může komplikovat celou iráckou protiofenzívu. Podle expertů současné vládní síly dokonce i s milicemi nejsou dostatečně velké, aby například mohly dobýt Mosul.

Čtyři šíitská ozbrojená uskupení, která se zdráhají spolupracovat s Američany, představují asi třetinu z 30 000 bojovníků vládních sil účastnících se ofenzívy proti "islámskému státu".

Šiíté vyjadřují nedůvěru vůči Američanům, tvrdí, že v minulosti na ně útočili. Jedno z největších miličních uskupení, Badr, také zvažuje stažení z bitvy o Tikrít. Irácký premiér Hajdar al-Abádí se má osobně vydat na bojiště, pravděpodobně aby přesvědčil lídra Badru Hádího al-Amerího, že má své lidi ponechat v poli. Badr reprezentuje největší soudržné uskupení a jeho pdchod by mohl znamenat katastrofické následky.

Americké nálety na Tikrít začaly ve středu večer a pokračovaly osm a půl hodiny, načež ráno čovaly irácké síly na několika ruských strojích Su-25 z bagdádského letiště.

Bitva o Tikrít, rodiště bývalého prezidenta Saddáma Husajna a centrum jeho klanu, začala 2. března. Účastní se jí oddíly irácké armády a miličních organizací, dohromady více než 30 000 bojovníků.

Mnohem menší obklíčené síly islamistů se však v některých částech města dokázaly bránit téměř čtyři týdny. V posledních dnech vládní představitelé navzdory nesouhlasu milic začali hovořit o potřebě amerických náletů, aby došlo k překonání mrtvého bodu.

Podle guvernéra irácké province Salahuddín Ammara Hikmata zůstává asi 150 islamistických bojovníků obklíčeno v bývalém paláci Saddáma Husajna v centru města.

Podle iráckého představitele v provincii, který si nepřál být jmenován, noční nálety Američanů zabily asi polovinu obklíčených v paláci a dalších 7 jich bylo zabito při pokusu přeplavat řeku Tigris.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7345

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015