Spojené státy před pár dny ostře odsoudily násilí v Jemenu. Nyní podporují saúdskou intervenci

26. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

20. března vydalo americké ministerstvo zahraničí prohlášení ostře odsuzující násilí v Jemenu ZDE. Zejména kritizovalo útok na věřící v mešitách a také nálet na prezidentský palác. Všechny válčící strany vyzvalo k ukončení násilí. Nyní USA zpravodajsky a politicky podporují probíhající saúdskou intervenci ZDE, která si podle jemenských zdrojů již vyžádala desítky civilních obětí. Výzvy k zastavení násilí vystřídala podpora jeho eskalace v zájmu obnovení amerického vlivu v zemi.

V Jemenu lze od roku 1962 spíše snadněji spočítat roky, kdy se neválčilo, než kdy se válčilo. Přestávka ve válce mezi někdejším Severním a Jižním Jemenem spadala do let 1968-1972. Pochybný mír před občanskou válkou zde panoval v letech 1990-1994. Po válce zavládl určitý klid do roku 2004, kdy začalo povstání šíitských Húsiů. A to je vše. Násilí zde podněcovaly Násirův Egypt, Jordánsko i Saúdská Arábie, SSSR i USA. Výzvy k okamžitému ukončení násilí mohou znít jinak někde v Evropě, kde je válčení nebývalou odchylkou od normy pokojného soužití, a jinak v Jemenu, který až na výjimky dlouho prakticky nic jiného než válku nepoznal. Tam na nich není realistického vůbec nic.

Saúdská intervence v reakci na Íránem sponzorované svržení sunnitské frakce se dala očekávat. Ve chvíli, kdy Spojené státy vyzývaly k zastavení násilí v Jemenu, už pravděpodobně věděly o saúdských přípravách - 150 000 vojáků nelze zejména v nepříliš zalidněné Saúdské Arábii nashromáždit přes noc a bez vědomí amerického zpravodajského aparátu.

O to licoměrněji tedy vyznívá zmíněný americký dokument pouhých šest dní poté, co byl publikován.

0
Vytisknout
5869

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2015