Odstoupivší šéf FIFA bude vyšetřován kvůli úplatkům a "malým domů"

3. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Předseda FIFA Sepp Blatter, který včera rezignoval, je americkými vyšetřovateli zahrnut do kauzy korupce v organizaci, kterou vedl, oznámila americká média. Vyšetřování bylo zahájeno minulý týden, kdy došlo k zatčení sedmi představitelů FIFA ve Švýcarsku. Jsou součástí skupiny čtrnácti obviněných osob.

Pouhé dva dny po zmíněných událostech byl Blatter znovuzvolen do čela FIFA. Nicméně včera oznámil, že organizace potřebuje "hluboce restrukturovat", a tak rezignuje, protože jeho mandát "zřejmě nepodporují všichni na světě".

Americká média citují kauzy racketeeringu a praní peněz, v nichž se vyšetřovatelé snaží získat spolupráci již zatčených kvůli úmyslu postavit obvinění proti Blatterovi. Generální prokurátorka Loretta Lynchová při oznámení obvinění minulý týden hovořila o tom, že vyšetřování pouze začalo.

V danou chvíli se vyšetřování týká 14 osob podezřelých z braní úplatků a "malých domů" v odhadované výši více než 150 milionů dolarů během 24 let. Mezi zatčenými v Zurichu jsou dva viceprezidenti organizace. Všichni čekají na vyřízení americké žádosti o extradici.

Včera se objevila nová podezření z korupce. Generální tajemník FIFA Jerome Valcke měl být napojen na údajnou desetimilionovou platbu kvůli jihoafrické žádosti o pořádání světového šampionátu v roce 2010. Obvinění odmítá.

Švýcarské úřady separátně vyšetřují rozhodnutí o šampionátech v letech 2018 a 2022.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5590

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015