Channel Four News: Británie si myje ruce nad uprchlickou krizí

5. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Podobnost s ČR čistě náhodná?



Moderátor: Byl to milník, který nikdo nechtěl zaznamenat: Právě letos zemřel dvou tisící člověk při pokusu překročit Středozemní moře do Evropy. Téměř 200 000 dalších uprchlíků bylo zachráněno. To dává údajnou krizi v Calais to příslušného kontextu.

Podívejme se na nejnovější statistiky. Počty lidí, kteří končí v Británii (a v ČR, pozn. red.) jsou zlomečkem počtu uprchlíků, kteří přicházejí jinam. Zde je náš hlavní korespondent Alex Thomson:

Alex Thomson: Jižní Itálie dnes a uprchlíci pořád přijíždějí, plné čluny. Přinášejí je na nosítkách, v náručí, přivážejí je v rakvích. Letos jich už připlulo 90 000, takže to zřejmě překročí počet 190 000 lidí, kteří překročili Středozemní moře loni za drastických a zoufalých okolností.

Pojďme trochu na sever. Maďarsko. Tady je uprchlíků nejméně 100 000, kteří vstoupili do této země letos bez povolení. 93 000 z nich už požádalo o azyl. Je to třikrát více než je žadatelů o azyl v Británii, ve vztahu k počtu obyvatel.

Není divu, že britský přístup - vyšší ploty, více bezpečnostních opatření - přivádí tolik našich partnerů v Evropské unii k zuřivosti. Ti přijímají daleko více žadatelů o azyl a přistěhovalců než Britové.

Šest zemi EU přijalo za první čtvrtletí roku 2015 více žadatelů o azyl než Británie. Británie měla 7335, Maďarsko jich přijalo čtyřikrát tolik a Německo desetkrát tolik. Nejvíce v EU.

Británie mezitím odmítá se připojit k plánu EU rozdělit žadatele o azyl po celé Evropě. Kdepak, my chceme mluvit o vyšších plotech, náš premiér o hejnu uprchlíků. Bez ohledu na fakta, bez ohledu na skutečnost.

Šéf britských liberálních demokratů Tim Farron byl dnes v Calais.

Tim Farron: Cameronův jazyk a jazyk Konzervativní strany vůči Evropě je konfrontační. My ale potřebujeme solidaritu. Tohle je problém celé Evropy, 28 členských zemí potřebují spolupracovat na nalezení řešení. Absolutně je nevhodné, když neexistuje dlouhodobý plán, lehce pronášet neodpovědné výroky od vlády, pronesené, aby vláda vypadala tvrdě. Vždyť to jsou lidské bytosti, které se octly v zoufalé situaci, a mně opravdu záleží na tom, aby si to lidé uvědomili.

Alex Thomson: Když se podíváme dále do světa, počty uprchlíků v Británii lze opět dát do širšího kontextu. Do Británie loni přišlo podle odhadů 2,5 lidí na 1000 obyvatel. Ve Švédsku to bylo 5 osob na 1000 obyvatel, 7 ve Španělsku a 8 v Norsku.

A na Blízkém Východě jsou počty uprchlíků astronomické. V Jordánsku je to 17 osob na tisíc obyvatel a v Libanonu 84 osob na tisíc obyvatel. To je čtyřiatřicetkrát více než v Británii. Nebo ekvivalent asi 5 a půl milionu lidí, kteří by přišli do Británie jen za jediný rok.

Takže bychom si možná měli dát na chvilku pauzu a trochu se nad tím zamyslet ze širší perspektivy. Německo nese největší břemeno, partneři v EU také, přijímají téměř desetkrát více, než kolik lidí přijímá Británie, a malý Libanon za poslední rok přijal ekvivalent celého obyvatelstva Manchesteru, Birminghamu, Bristolu a Glasgow. Za pouhý jediný rok.

Takže odsud z jižní Itálie za strašlivého počasí, Německo, Maďarsko a Skandinávie už ztrácejí trpělivost s ostrovní Británií. Ano, existuje uprchlická krize. Ale ta určitě není u hranic Británie.

Tady v Británii je ale vláda pod jiným tlakem. Od určité části britské veřejnosti, od strany UKIP, a v důsledku toho, že navzdory tomu, že fakta jsou jiná, mnoho britských voličů cítí krizi. I tady.

0
Vytisknout
7030

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015