V Německu zuří skandál ohledně "ohrožení svobody projevu"

5. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Německý ministr spravedlnosti právě propustil vysokého prokurátora, který vládu obvinil, že zasahuje do vyšetřování zrady. Ministr Heiko Maas se vyjádřil, že ztratil důvěru v prokurátora Haralda Rangeho. Němečtí prokurátoři vyšetřují, zda server Netzpolitik prozradil státní tajemství, když informoval, že německý stát plánuje zintenzivnění dohledu nad internetem.

Případ v Německu vyvolal pouliční protesty na obranu svobody tisku. Protesty veřejnosti dostaly vládu do defenzívy. Její vysocí činitelé začali tvrdit, že Německo ochraňuje svobodu projevu, a začali zpochybňovat obvinění, že zveřejněné články se rovnají zradě.

V úterý tento týden došlo k veřejné hádce mezi německým soudnictvím a státem. Prokurátor Range řekl, že na něho stát naléhal, aby vyhodil z vyšetřování nezávislého vyšetřovatele, který dospěl k závěru, že jeden ze zveřejněných článků prozradil státní tajemství.

Range se vyjádřil, že nátlak státu se rovná "nepřijatelnému omezování nezávislosti soudnictví". Dodal, že i když svoboda projevu je cenná, není "neomezená".

Kontroverze v Německu řeší otázku svobody slova a toho, zda mohou být novináři, kteří jí využívají obžalováváni ze zrady a odsuzováni do vězení.

Dva novináři ze serveru Netzpolitik v únoru zveřejnili článek, v němž tvrdili, že německá tajná služba požaduje zvýšené financování, aby mohla zintenzivnit dohled nad internetem. Druhý článek, zveřejněný v dubnu, tvrdil, že německá výzvědná služba založila speciální oddělení pro sledování sociálních sítí.

Kritikové obvinili prokurátora Rangeho z dvojího metru, protože právě tento prokurátor letos zrušil vyšetřování údajného odposlouchávání mobilu Angely Merkelové americkou NSA z důvodů údajného nedostatku důkazů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8190

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015