Lékaři bez hranic z Jemenu: Hrůza za hrůzou, mír v nedohlednu

5. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Člen týmu poskytujícího lékařskou pomoc Thierry Goffeau se po desetitýdenním turnusu vrátil z jemenského přístavu Aden, kde včera začala intervence arabských monarchií Perského zálivu. Vyčerpaný pracovník organizace Lékaři bez hranic vysvětluje, že boje nikdy neustávají.

Goffeau se od května na Arabském poloostrově podílel na humanitární misi, která pomáhá lidem postiženým válkou v Jemenu. Ta se od března změnila z občanské války v otevřeně mezinárodní konflikt, když proti Húsiům podporovaným Íránem zasáhlo letectvo Saúdské Arábie a jejích spojenců. Interventi prosazují návrat svrženého prezidenta Hádího.

Když se střílelo 400 m od jeho nemocnice, Goffeau pochopil s plnou naléhavostí, že v Jemenu se děje "hrůza za hrůzou", vysvětlil včera v Paříži novinářům.

Při prvním příjezdu do Jemenu mise ošetřovala zhruba 20 pacientů denně. Pak ale húsijští povstalci obklíčili Aden ze severu, jihu i východu.

Zásoby potravin, léků a paliva, které je životně důležité kvůli čerpání vody a výrobě elektřiny, začaly docházet. A také explodovalo násilí.

"Bylo to poprvé za deset let misí, co jsem byl zahlcen v klimatu takového násilí," říká lékař, který má za sebou mise v Gaze, na Pobřeží slonoviny, v Somálsku a Středoafrické republice. Ale ani tam "jsem nikdy neviděl takovou situaci, kde boje nikdy neustávají. Zastavení palby se nikdy nedodržuje déle než dvě hodiny. Týmy pracují nocí i dnem, jsou vyčerpané."

Každodenní život se vyznačuje nářkem, slzami, krví a smrtí."

Situace se opět změnila v půli července, když síly věrné svrženému prezidentovi podporované letectvem a těžkými zbraněmi Saúdy vedené koalice obnovily svou plnou kontrolu nad přístavem Aden a vytlačily húsijské povstalce.

I když to umožnilo, aby byly konečně přivezeny zásoby, příliv obětí válečného násilí pokračoval.

"19. července do nemocnice MSF v Adenu dorazilo 200 pacientů za pouhých pár hodin, všechno civilisté. Další den to byla více jak stovka," vypočítává Goffeau.

"To je ohromné množství - je nemožné se o všechny řádně postarat. Stejně jako o pacienty se musíme starat také o jejich rodiny, které nechápou, proč jejich milovaní nemohou obdržet péči ihned. Je těžké říkat rodinám, že jejich syn, otec nebo matka nedostanou péči, protože jejich vstupní diagnóza ukazuje, že nemají naději."

Boje venku si často naleznou cestu dovnitř nemocnice, říká Goffeau.

"Je to poprvé, co jsme nedokázali zakázat zbraně uvnitř nemocnice," vysvětluje. "Bojovníci, kteří se objevují, z největší části plní kátu - rostliny, která je žvýkána kvůli stimulačním účinkům - nám nedali jinou možnost. Boje často propukaly v oblasti, kde provádíme vyšetření."

Organizace, která má povinnost zůstat neutrální, pečovala o všechny pacienty bez ohledu na to, ke které straně konfliktu náleží.

"Pravidelně jsme ošetřovali Húsie," říká Goffeau. "To vyžaduje zvláštní organizační opatření v adenské nemocnici, ale nikdy to nepředstavovalo problém."

Pracovníci organizace od března ošetřili více než 8 980 zraněných a provedli více než 4 010 chirurgických zákroků. Jejich ošetřovnami prošlo více než 55 000 pacientů. Lékaři přivezli více než 165 tun humanitární pomoci.

Boje v Adenu nyní z větší části skončily, ale město je v troskách. Některé obchody pomalu začínají otvírat a na silnicích se objevují auta, ale město je dál nebezpečné.

"Stále jsou tam kapsy odporu s Húsii odhodlanými nevzdat se. Jsou tam také zbloudilé kulky od dětí, které si hrají se zbraněmi."

OSN nadále klasifikuje situaci v Adenu jako nejvyšší úroveň mimořádného stavu.

"Přivážená pomoc nepostačuje potřebám obyvatel, kterým se všeho nedostává," říká Laurent Sury, koordinátor organizace pro mimořádné situace.

Pokud jde o budoucnost, Goffeau je sotva optimističtější. Podle něj aliance proti Húsiům může mít krátký život, protože zájmy spojenců se rozcházejí. "Je pravděpodobné, že budou v příštích měsících bojovat mezi sebou o moc."

"K nalezení míru je ještě daleko."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

ZDE

0
Vytisknout
8270

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015