"Politikové jsou blbí": Republikánské televizní debatě dominoval zkomoleně hovořící Donald Trump

7. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Miliardář Trump, který vede v průzkumech veřejného mínění, zdramatizoval debatu hned od počátku, když vyhlásil, že "politikové jsou blbí" a naznačil, že je připraven odejít z Republikánské strany a kandidovat na amerického prezidenta zcela samostatně.

Trump se choval bojovně a podivně, občas mluvil zkomoleně a posléze relativně ztichl, když se v dvouhodinové debatě hovořilo o konkrétních politických problémech, k nimž Trump neměl co říci.

Dramaticky začala debata hned první otázkou, kdy se moderátor Fox News zeptal, zda existuje někdo, kdo bude neochoten poskytnout loajální podporu nakonec vybranému republikánskému kandidátu a kdo uvažuje o tom, že by kandidoval samostatně, mimo Republikánskou stranu.

Nejprve nereagoval nikdo, pak Trump zvedl ruku a šokoval tím publikum.

"Účastníte se tady debaty primárek Republikánské strany," řekl mu moderátor a publikum začalo bučet a jásat. "Experti říkají, že nezávislý kandidát by téměř jistě předal vítězství Demokratům, a to zřejmě dalšímu členu Clintonovy rodiny."

Trump se neomluvil, i když jeho reakce byla zmatená: "Musím respektovat tu osobu, která, jestliže to nebudu já, která vyhraje, a já hodně vedu, a to chci udělat. Mohu naprosto učinit ten příslib. Jestli mě budou nominovat, slibuji, že nebudu kandidovat jako nezávislý. Mluvím o tom se všemi, ale, víte, hovořím o množství nátlaku."

Hned po skončení televizní debaty se v zákulisí pokoušel přesvědčit Reince Priebus, předseda Republikánského celostátního výboru, který řídí nominační proces, Trumpa, že to nemyslel vážně.

"Nemůžete zvítězit ve volbách proti Hillary Clintonové, pokud nebudete kandidovat jako Republikán," řekl. "Donald Trump to ví, my taky, a myslím, že všechno bude v pořádku."

Priebusův výraz vypovídal o opaku. Stojí v čele chaotických, nevypočitatelných primárek. Republikánská strana se Trumpa bojí, a to z dobrých důvodů.

Většinou v televizní debatě ostatní kandidáti se postavili buď na Trumpovu stranu nebo proti němu a nezpochybňovali ho, což dělali jen tři moderátoři Fox News, a dělali to velmi dobře.

Vyslýchali ho o jeho podnicích, které zbankrotovaly, o jeho mlhavé, rozporné politické strategii a o jeho dlouhé historii změn politických názorů a loajality.

Jednou pozoruhodně zajímavou výměnou názorů bylo, když moderátorka Megyn Kelly Trumpa konfrontovala s jeho výroky o ženách, o nichž hovoří jako "tlusté krávy", "psy", "špinavky" a "odporná zvířata".

Miliardář tvrdil, že ty nadávky patřily pouze komičce Rosie O'Donnell, s níž se v minulosti střetl.

Kellyová to zpochybnila a citovala další Trumpovy urážky žen. Ten to odmítl a vyjádřil se, že Amerika je příliš politicky korektní.

Hádky s Trumpem byly napínavé jako televizní vysílání, ale byl to špatný start debaty o primárkách v Republikánské straně, protože zásadní otázky jako dohoda s Íránem o jaderných zbraních, přistěhovalectví, zdravotnictví a ekonomiky, byly konflikty s Trumpem zastíněny.

Většina kandidátů měla vůči těmto otázkám stejný přístup, avšak ukazovalo se, jak daleko jsou politické názory Republikánské strany od názorů širšího amerického elektorátu.

Žádný z kandidátu explicitně nepodpořil poskytnutí amerického občanství pro miliony nezdokumentovaných imigrantů v USA, ačkoliv někteří z nich to v minulosti podpořili.

Namísto toho se hovořilo o ochraně hranice. Trump byl požádán, aby poskytl důkazy pro své pobuřující prohlášení, že mexická vláda posílá do USA "zločince" a "sexuální násilníky". Trump nejprve nechtěl mluvit, pak tvrdil, že mu to řekla pohraniční kontrola.

"Naši politikové jsou blbí," zdůraznil. "A mexická vláda je daleko chytřejší, daleko mazanější."

John Kasich, guvernér Ohia, souhlasil "Donald Trump hovoří o tom, co lidé v této zemu chtějí slyšet," řekl. "Ano. Opravdu. Lidi jsou frustrovaní. Mají všeho plné zuby."

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
5788

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015