Evidentně existují metody, jak z běžných občanů vytvořit neonacisty

6. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, stále jsem dumal, proč se česká společnost fašizuje vůči uprchlíkům a muslimum zvláště. Po včerejšku, kdy na diskuzích většina diskutujících vyjadřovala radost nad utopením stovek lidí v převrhnuvší se lodi u Lybie, to už nejde ani o fašizaci ale o čistý nacismus. Jen nacisti mají radost ze smrti lidí "podřadné rasy". Ale ani Němci nebyli před lety tak zmanipulovaní, aby v diskuzich onanovali nad plynováním židů, většina o tom neměla potuchy. Ale evidentně existují metody, jak z běžných občanů vytvořit neonacisty, píše Jaroslav Široký.

Pídil jsem se zpět po minulosti, kdy to vlastně začalo. Ještě v loni byl příliv uprchlíků praktický stejný jako letos a nikoho to nijak zvlášť nevzrušovalo. Až do brutálního teroru v Paříži, kdy sympatizanti IS vystříleli redakci Charlie Hebdo. Vzpomínám si, jak od té doby víc a víc lidí na fejsbuku sdílelo protiislámská videa o vraždících hordách. Plíživě nastupovala kolektivni fobie z islámu. Až do momentu, kdy se emoce vyvalily a už se to daří těžko zastavit. Vzpoměl jsem si v té souvislosti i na příběh, který mi vyprávěl můj egyptský kamarád v roce 2001. Po teroristických útocích na New York 11. září se najednou lidi v české MHD báli, když viděli a slyšeli mého kamaráda, jak se baví s ostatními Araby v jejich rodné řeči. Říkal, že předtím to nikdy nebylo, a překvapilo ho, jak najednou vycítil, že se jich Češi bojí. Nyní, když se hrůzný teror stal v Paříží, to už je coby kamenem dohodil i z Horní Dolní, je to "pár" hodin autem po dálnici, to běžného člověka musí zděsit ještě víc, ještě když TV a noviny nechrlí nic jiného. Nedovedu odborně vysvětlit, jaký má teror efekt, to byste se museli zeptat psychologa. Jen někdo s takovými znalostmi může vědět, jak z toho ven.

Hledejme příčiny zde, jsem přesvědčen, že nacizace společnosti a teror mají spolu co dočinění (to samé bylo v r. 2001, ale i dřív, kdy byl na nějakou skupinu sveden teror a počestný občan tleskal její likvidaci - zapálení Říšského sněmu komunisty,....).

To už nelze vysvětlit tradiční českou zaprděností a hloupostí. Je to i v Maďarsku a jinde po Evropě, kde nevědí, že muslim nerovná se terorista. Musí tam docházet k nějaké projekci, kdy i uprchlík a zejména muslim je považován za budoucího teroristu, co bude po Praze vraždit nebohé děti a ženy. Není jiného vysvětlení. Islámský stát evidentně dělá svojí práci dobře, protože na racionální argumenty nikdo nechce slyšet a slyšet ani nebude. :(((

0
Vytisknout
6658

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015