K rasistickému štvaní proti uprchlíkům se kromě Parlamentních listů přidalo i Právo

5. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Podstatou vyvolávání nenávisti proti skupině obyvatelstva je princip kolektivní viny. Znamená to, že pokud se někdo něčeho dopustí, rozšířím "vinu" daného jednotlivce na všechny příslušníky jeho skupiny podle náhodných vnějších společných znaků, ať barvy kůže nebo náboženského přesvědčení či sociální příslušnosti. Tak četná média v České republice už léta vyvolávala nenávist vůči Romům či cizincům zdůrazňováním, že se nějakého přestupku či trestného činu dopustil nebo něco "strašlivého" udělal Nečech, neběloch a "cizinec". Vytváří se tím už tradičně v českých médiích naprosto iracionální přesvědčení, že když někdo něco spáchá, nesou za to vinu všichni příslušníci "jeho" skupiny (skupina je uměle vytvořena podle náhodných rysů, například nyní jsou to uprchlíci). Neseriozní zdroje jako Parlamentní listy toto vyvolávání nenávisti praktikují běžně, nyní se k tomu přidalo i Právo, jak informuje Daniel Veselý:

"Titulní článek redaktora Radka Plaveckého - "Pracovníci uprchlického tábora v Bělé čelí hrozbě nemocí a častým výhrůžkám" - dále vytaženo, zdroj Právo: "Je celkem běžné, že běženci nadávají a vyhrožují komukoli v uniformě, že ho podříznou". - dále konstatují - těžko poznat, kdy lžou. Další pecka, zdroj Právo: "Hlavně Afgánci vyhrožují: Počkejte, vy bílý svině, až nás tu bude víc, všechny vás podřízneme".

Tak "levicové" Právo dnes na svém na otvíráku ukazuje, že nám nějaký afghánský uprchlík vyhrožuje podřezáním. To je manipulace, kolik z běženců takhle přemýšlí, proboha? Je jasné, že se vždycky najde někdo takový, navíc po jejich zkušenostech... AČR se podílela a podílí na destabilizaci Afghánistánu. Od US invaze a zahájení okupace v roce 2001 je tam téměř 100 tisíc mrtvých - takže nějaký výkřik uprchlíka z Afghánistánu je irelevantní a nemá co dělat na otvíráku, je to mediální manipulace a cynická generalizace uprchlického "nebezpečí"."

0
Vytisknout
6200

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015