Rusko nechalo zničit importovaný sýr buldozerem

7. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Ruská vláda nechala veřejně buldozerem zničit tuny sýra z kontrabandu a ovoce zase zlikvidovat traktory. "Oslavila" tak roční zákaz západních potravin.

Krok nicméně vyvolal protesty, když lidé podepisovali petici vyzývající vládu, aby potraviny místo toho darovala lidem, kteří hladoví během ekonomické recese.

Spolu s výrazným znehodnocením rublu zákaz západních potravin pomohl zvýšit spotřebitelské ceny a posunul tak mnoho lidí za hranici chudoby.

Kreml, který doufá, že veřejným zničením zvedne ceny kontrabandu, výzvu ignoroval. Prezident Putin nařídil zničení, což zdůrazňuje odhodlání Kremlu vynucovat zákaz.

Národní regulátor Rosselchnadzor tvrdí, že po celé zemi bylo včera zničeno 290 metrických tun zakázaného importovaného ovoce - a spolu s tím také 29,3 metrické tuny živočišných produktů.

Likvidace 9 tun sýra v Bělgorodu trvala zhruba hodinu. V Petrohradě byli připraveni zničit dvacet tun sýra ve spalovnách, zatímco ve Smolensku traktory zničily 60 tun broskví a rajčat.

Rusko zakázalo dovoz západního masa, mléčných produktů, zeleniny a ovoce 6. srpna 2014 jako odvetu za západní sankce uvalené kvůli destabilizaci Ukrajiny. V červenci byl zákaz o rok prodloužen, poté co EU prodloužila sankce do ledna.

Hlavní vstupní branou pro pašované potraviny se stalo Bělorusko, které zpracovává západní zboží a vybavuje je novými obaly s uvedením jiné země původu.

Někteří pašeráci falšují dokumenty a předstírají, že zboží vezou do Kazachstánu.

Putin brání zákaz tvrzením, že vytvoří příležitost pro místní zemědělce. Mnozí z nich zákaz uvítali. Experti ovšem varují, že potrvá léta, než Rusko dokáže dosáhnout soběstačnosti v potravinách. Ceny mezitím budou vysoké a to zasáhne obyvatelstvo.

Zákaz také zasáhl restauratéry, kteří musejí hledat náhradu za dovážené potraviny.

´

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7274

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015