Strava bohatá na listovou zeleninu výrazně zpomaluje mentální stárnutí

6. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé, kteří se zúčastnili výzkumu a jejichž strava byla bohatá na listovou zeleninu, boby, bobule a celozrnou složku jsou po pěti letech trvání výzkumu mentálně o 7,5 let mladší než ti, kdo takovou stravu nejedli. Součástí takto navržené stravy je ovšem i sklenka vína...

Je zcela běžné, že stárnutí s sebou přináší mentální oslabování. Strava bohatá na výše uvedené ingeredience však může velmi výrazně tento proces zpomalit. Výzkum provedli vědci z medicinského centra Rush University v Chicagu, USA.

Předchozí studie poukázala na to, že jídelníček sestavený vědci z Rush University Medical Center může snížit ohrožení vzniku Alzheimerovy choroby.

Takto sestavený jídelníček způsobuje zpoždění neurodegenerativního procesu. Jde o hybrid mezi typickou středomořskou stravou, bohatou na olivový olej a zeleninu a stravou určenou pro snížení vysokého tlaku.

Jídelníček sestává z 15 komponent a jeho doporučenou dávkou jsou minimálně tři chody celozrných potravin, salátů a další zeleniny každý den a také sklenice vína. Boby a drůbež jsou doporučeny jíst minimálně dvakrát týdně a ryba jednou za týden.

Lidé, kteří po dobu výzkumu dodržovali doporučený jídelníček, omezili spotřebu následujících nezdravých skupin potravin: červených mas, másla, margarínu, sýrů, těstovin, sladkostí, smažených jídel a obecně jídel fastfoodového typu.

Jediným zástupcem ovoce v doporučeném jídelníčku byly bobule.

Vědci pracovali se vzorkem 960 dospělých v průměrném věku 81,4 let, kteří pocházejí ze seniorských komunit v Chicagu, a to v periodě trvající 4,7 let. U těch lidí, kteří se nejvíce drželi doporučení, byl proces mentálního stárnutí nejpomalejší.

Problém s mentálním ochabováním je velmi významný. Alzheimerova choroba je v USA šestou nejčastější příčinou smrti a z 60 až 80 % je příčinou demence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6949

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2015