Masová imigrace není krize: je to nová normálnost v důsledku klimatických změn

19. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Množství odhadů varuje, že masová migrace v důsledku globálního oteplování je počátkem nové normálnosti. Nejznámější je údaj profesora Normana Myerse, který argumentuje, že do roku 2050 se v důsledku globálního oteplování bude nuceno přestěhovat ze svých původních domovů 200 milionů lidí, píše v deníku Guardian Ellie Mae O'Hagan.

Už se to děje. Podle Pentagonu je globální oteplování "faktorem, který zintenzivňuje konflikty". Podle nové studie z letošního března se přesně toto stalo v Sýrii po vážném suchu r. 2006. Spoluautor této studie profesor Richard Seager vysvětluje: "Neříkáme, že sucho konflikt v Sýrii způsobilo. Říkáme, že spolu s dalšími stresovými faktory proměnilo napjatou situaci v otevřený konflikt."

Sýrie má nyní největší počet uprchlíků na světě. Z nové vládní zprávy vyplývá, že hrozící nedostatek potravin způsobený globálním oteplováním zřejmě způsobil vznik Islámského státu. Ten je důsledkem potravinové krize, která vyvolala Arabské jaro.

Ve své knize Collapse: How Societies Choose to Fail or Suceed (Rozklad: Jak si společnosti volí selhání či úspěch) argumentuje Jared Diamond, že ke konfliktům dochází k nejvíce ekologicky zatížených oblastech na světě, odkud pak utíkají uprchlíci. Rychlé globální oteplování povede k vzniku mnoha oblastí zatížených ekologickým stresem v četných rozvojových zemích.

Samo globální oteplování však bude způsobovat migraci. Jak vysvětluje Simon Lewis, profesor globálních změn na University College v Londýně: "Podnebné a vegetační zóny se přesunují, takže Středozemí zřejmě během tohoto století vyschne, což bude mít záporné sociální a ekonomické dopady. Bude to problém pro Španělsko, Itálii a Řecko, odkud se zřejmě podstatné počty lidí přestěhují na sever, a samozřejmě, lidé prchající odjinud nezůstanou ve Středozemí, ale budou cestovat dál na sever."

Vyplývá z toho, že si musíme uvědomit, že migrace nezmizí, ani to není problém, který je možno "řešit". Je velmi pravděpodobné, že stěhování národů se stane novou normou. Druhý krok je zjevný: musíme více naléhat na vlády, aby omezily emise skleníkových plynů, aby více lidí mohlo bezpečně zůstat ve svých domovech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7938

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2015