Zdrojem evropského džihádismu je současné fungování evropských společností

20. 11. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

15. ledna 2015, po útoku na redakci Charlie Hebdo, dal časopisu Nature rozhovor odborník na terorismus Scott Atran. Když jsem si v tomto rozhovoru četl Atranova slova o tom, že 27% mladých Francouzů mezi 18 a 24 lety, a nikoli jen muslimů, cítí nějaké sympatie k tzv. Islámskému státu, bylo mi jasné, že Francie má veliký problém.

Důvod této obliby tzv. Islámského státu mezi mladými Francouzi? Cituji (překlad je můj): „Džihád je jediná systematická kulturní ideologie, která je efektivní, která roste, která je atraktivní a skvělá – v zásadě říká těmto lidem toto: „Podívej, jsi na okraji, nikdo se o tebe nezajímá, ale podívej se, co dokážeme my. My umíme změnit svět.“ A oni to jistěže umějí. Tihle lidé z podsvětí (BC: pachatelé útoku na Charlie Hebdo) dokázali získat pozornost celého světa po většinu týdne. Mobilizovaly celou francouzskou společnost. To je pořád hodně muziky za málo peněz pro tyhle chlápky.“

Je důležité si uvědomit, že tito teroristé nejsou nějací uvědomělí, ideály prodchnutí mladí lidé, kteří bojují za něco posvátného. To, že vraždí, vychází z nihilismu, z života na drogách, pobytů ve vězeních, z frustrace a rozvrácenosti. Nejsou to lidé, kteří by se dlouhodobě zabývali islámem a studovali ho. Podle zprávy britské tajné služby MI5 z roku 2008 naopak silná náboženská víra jedince snižuje pravděpodobnost, že spáchá teroristický útok.

Francie a Evropa vůbec musí najít nějaké způsoby, jak získat mladé lidi na svou stranu. V jižních státech je až 50% mladých lidí bez práce. To je také veliký problém. Válka s tzv. Islámským státem nám v tomhle nepomůže. Frustrovaní, dlouhodobě nezaměstnaní Evropané mohou skočit na lep kterékoli jiné násilnické ideologii a právě představa spravedlivé války proti islámu je vodou na mlýn pro nové Hitlery. Vášně a fantasmagorie kolektivních vin je přesně to, co teď nejméně potřebujeme. Potřebujeme zabránit nějakými racionálními a systémovými opatřeními, aby z dnešních dětí a adolescentů nevyrůstali nenávistní, povrchní lidé, kteří touží umřít v krvavém boji proti naší společnosti.

Rozhovor se Scottem Atranem: ZDE

Zpráva MI5 o terorismu: ZDE

Nezaměstnanost v jižních zemích EU: ZDE

0
Vytisknout
7361

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015