Ruský vicepremiér lže o válce v Sýrii v přímém přenosu

20. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ruský vicepremiér pro vyzbrojování Dmitrij Rogozin dnes ve vysílání televize Russia 24 prohlásil, že jeho země v Sýrii používá pouze vysoce přesné zbraně ZDE. Na rozdíl od USA, které si prý při náletech vyprazdňují sklady, Moskva používá jen to nejnovější a nejpřesnější, tvrdí Rogozin. Ze lži jej usvědčují samotné videozáznamy ruského ministerstva obrany, nemluvě o dokladech z míst postižených ruským bombardováním.


Toto krátké video uvolněné ruským ministerstvem obrany zachycuje zavěšování neřízených pum do pumovnice středního bombardéru Tu-22M3. Pumovnice se otvírá v čase 0:47 a v 0:50 se pumy sypou volným pádem z letounu.

Další video ruského ministerstva obrany zachycuje noční nálety a je na něm vidět zavěšování nejprve neřízených bomb a posléze řízené munice do pumovnice letounu Tu-22M3. V čase 2:23 a poté 2:40 opět vidíme zavěšování neřízených bomb do pumovnice. V čase 2:46 roluje na start letoun Su-24 s podvěšenými neřízenými pumami a hned po něm s tímtéž nákladem Su-25. Pumy oddělující se od závěsníku vidíme v čase 3:37 a poté ještě několikrát, vše prostříháno se záběry startujících letounů. Použity jsou zjevně neřízené trhavé a tříštivotrhavé pumy řad FAB a OFAB ZDE.

Další video pořídila armádní televize Zvězda a neřízené pumy v něm začínají opouštět pumovnici v čase 1:06.

Jak může vypadat hromadný plošný dopad neřízených pum ukazuje video pořízené příslušníky syrské opozice.

Další video zachycuje zničení městečka Kafr Nabuda kazetovou municí, o níž lze říci cokoliv jiného, jen ne, že je přesná. Podrobný článek o typech této munice, které Rusko v Sýrii nasadilo, lze najít ZDE.

Mnoho dalších podrobností o ruském porušování mezinárodního válečného a humanitárního práva v Sýrii mj. používáním neřízené a plošně působící munice obsahuje brožura "Russian Strikes on Syria´s Civilians: Cluster Munition, Vacuum Bombs and Long-Range Missiles" (Ruské nálety na syrské civilisty: Kazetová munice, vakuové bomby a rakety dlouhého doletu) ZDE.

Žádný západní politik by si nemohl dovolit v médiích tak okatě lhát jako ruský vicepremiér, jestliže lze ze samotných ruských médií velmi snadno zjistit skutečný stav věcí, protože by ohrozil své postavení. V Rusku, kde státní média poslušně papouškují a skutečná opozice neexistuje, je samozřejmě situace úplně jiná.

0
Vytisknout
8903

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015