Bude Policie ČR konečně stíhat trestné činy, jichž jsou její příslušníci denodenně svědky?

22. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Když se novináři ministra Pelikána ptali, zda podá trestní oznámení na lidi ze skupiny Islám v ČR nechceme kvůli podněcování k nenávisti, připomněl tazateli zásadu legality – policie a státní zástupce jsou povinni stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozvědí. A on, Pelikán, by těžko mohl doplnit vědomosti policistů o nenávistných projevech, vždyť těch policistů tam bylo spousta osobně, cituje server Romea Petra Uhla. Ten pokračuje:

Ministr Pelikán na twitteru zkráceně citoval ustanovení podle § 356 platného trestního zákoníku. To předpokládá stejný trest nejen za podněcování k nenávisti k nějakému náboženství, nýbrž i k některému národu, rase, etnické skupině, (společenské) třídě nebo i k jiné, tedy jakékoliv skupině osob. Přísněji je trestné podněcování k nenávisti například po internetu nebo rozhlasem či televizí a také při činnosti skupiny, jež hlásá diskriminaci, násilí nebo etnickou či náboženskou nenávist. Zde je horní hranice sazby tři léta odnětí svobody.

Robert Pelikán doplnil, že měl na mysli „zejména hnutí, které má naplnění té skutkové podstaty už ve svém názvu“, tedy zjevně Islám v ČR nechceme. Pokud policie nereaguje, šíří se dále nenávist vůči islámu. Příznivci Bloku proti islámu vyzývají k úplnému vytlačení muslimů z Česka a staví se proti přijímání uprchlíků. Na několika letošních akcích zaměřených proti islámu se objevili stoupenci neonacistických či jiných krajně pravicových organizací. Zdá se, že do čela tohoto rodícího se hnutí se nyní postavil prezident republiky Miloš Zeman. Podle premiéra Bohuslava Sobotky legitimizuje prezident svou účastí na akci na Albertově právě šíření nenávisti. A Bohuslav Sobotka je právník, a jistě zvážil i to, že rozdíl mezi šířením nenávisti a podněcováním k ní není asi žádný.

Ministra Pelikána musím nyní doplnit, že Martin Konvička a skupiny Islám v ČR nechceme a Blok proti islámu se zřejmě nedopouštějí jen přečinu podněcování k nenávisti, nýbrž i přípravy ke zvlášť závažnému zločinu přípravy apartheidu a náboženské segregace.

Kompletní článek ZDE

0
Vytisknout
6404

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015