Diskriminace některých uprchlíků na řeckých ostrovech vytváří "absolutní chaos"

21. 11. 2015

čas čtení 5 minut



V Srbsku napadl sníh, informuje Roman Maška z brněnského týmu pro pomoc uprchlíkům

Důsledkem je chaotický registrační proces, který trvá někdy až týden a v jehož důsledku musejí lidé několik dní spát v zimě venku, zatímco čekají, než budou registrováni. Rodiny žijí za strašlivých, nehygienických podmínek v olivovém háji, který obklopuje hlavní registrační středisko. Dostávají jen jediné jídlo denně a jsou nuceny pálit stromy, aby v noci nezmrzli.

Registrační systém Evropské unie na řeckých ostrovech dělí uprchlíky na lidi prvního, druhého a třetího řádu. Systém dává přednost lidem určitého původu před jinými, nutí lidi jiného původu, aby lhali o tom, odkud pocházejí, aby si zajistili preferenční zacházení, a vedl k vzniku sítuace, kterou organizace Human Rights Watch kritizuje jako absolutní chaos.

Tato situace povede k zvýšení obav ohledně bezpečnostní hrozby v důsledku vzniklé nedůvěry a nenávisti vůči uprchlíkům po pařížských útocích, poté, co vedle mrtvoly sebevražedného atentátníka v Paříži byl nalezen syrský pas. Povede to také k zintenzivnění požadavků, aby byli přijímáni do Evropy uprchlíci přímo z Blízkého východu, což by znamenalo efektivnější prověřování uprchlíků a dalo by jim možnost vyhnout se nebezpečné přeplavbě přes moře do Evropy.

Syrským rodinám, které příjíždějí na ostrov Lesbos, se dostává preferenčního zacházejí. Jsou odděleny od ostatních uprchlíků a jsou registrovány zrychlenou procedurou, která jim umožňuje opustit ostrovy směrem do Evropy během 24 hodin. Syrští muži, muži z Jemenu a ze Somálska jsou registrováni v jiném, pomalejším táboře, ale stále ještě se jim dostává preferenčního zacházení, a jsou tak schopni pokračovat ve své cestě během jediného dne.

Avšak třetí kategorie žadatelů o azyl - včetně mnoha lidí z válkou zničených zemí, jako je Irák a Afghánistán - je zpracovávána v jiném táboře, kde je jen asi poloviční počet pasových skenerů. Důsledkem je chaotický registrační proces, který trvá někdy až týden a v jehož důsledku musejí lidé několik dní spát v zimě venku, zatímco čekají, než budou registrováni.

Rodiny žijí za strašlivých, nehygienických podmínek v olivovém háji, který obklopuje hlavní registrační středisko. Dostávají jen jediné jídlo denně a jsou nuceny pálit stromy, aby v noci nezmrzli. Po registraci dostávají Afghánci jen jednoměsíční povolení k pobytu v Řecku, zatímco Syřané dostávají šest měsíců.

Někteří Afghánci a Iráčané reagují na diskriminaci se zuřivostí, protože jsou přesvědčeni, že mají stejně silné nároky na azyl jako mnozí Syřané. "Všechno se tu děje jen na základě protekce. Zdá se, že my Afghánci jsme bezcenné bytosti. Co jsme to provedli? My jsme také lidské bytosti. Naše země hoří ohněm války," stěžoval si jeden Afghánec prchající z provincie, kterou v Afghánistánu ovládá Islámský stát.

Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch poukazuje na to, že situace je "naprostý chaos". "Je nepřijatelné, že lidem, kteří nejsou ze Sýrie, se odepírá humanitární pomoc."

Syřané jsou také více vítáni v Německu, kde ministr vnitra vyjádřil zklamání, že přichází tolik Afghánců, kteří by podle něho měli se snažit o "znovuvybudování své země". Balkánské země mezi Řeckem a Německem tento týden také začaly rozlišovat mezi národnostmi a blokují přístup lidem z Afriky a z Asie. Je ale matoucí, že na rozdíl od Němecja a Řecka dávají balkánské země stále ještě prioritu Afgháncům.

V Řecku vedla diskriminace některých uprchlíků některé Iráčany k tomu, aby předstírali, že jsou Syřané.

Země Evropské unie sice přislíbily, že pošlou do Řecka na pomoc Řekům imigrační úředníky, avšak slib nesplnily. Přislíbeno bylo 775 pohraničníků, Evropa jich však dodala jen 320. Nejizolacionističtější země EU - Polsko a Slovensko - neposlaly jediného imigračního úředníka, Maďarsko poslalo čtyři. To vede k zpomalení procesu registrace uprchlíků a k tomu, že lidé lžou o své totožnosti.

Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch uvedl: "Jedním z důsledků této strategie je, že se tak vytvořil v Turecku obrovský trh pro falešné pasy. Mnoho Nesyřanů se snaží dostat do registračního tábora pro Syrany, a tak si mnoho Iráčanů a Libanonců kupuje falešné syrské pasy."

Organizace na obranu lidských práv argumentují, že bezpečnostní a humanitární problémy s registračním systémem na řeckých ostrovech dokazují, že je nutno zavést transfer uprchlíků přímo z Blízkého východu, protože to by umožnilo evropským zemím prověřovat uprchlíky před jejich příchodem a uprchlíci by se vyhnuli nebezpečné cestě přes moře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015