Řecko je zděšeno, že balkánské země začaly blokovat příchod uprchlíků

22. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

3600 uprchlíků usilujících o vstup do Evropy uvízlo na řeckých hranicích. Zadlužené Atény nemají infrastrukturu ani peníze na to, aby si s tím poradily

V Řecku roste znepokojení, že země bude muset něco udělat pro tisíce uvízlých uprchlíků poté, co jim balkánské země náhle znemožnily přístup na jejich území-

Rozhodnutí Makedonie odepřít přístup na její území všem osobám, které nepřicházejí z válkou zničených zemí, jako je Sýrie, Afghánistán a Irák, vyvolalo vážné znepokojení, že Řecko, neslabší členská země EU, bude ponecháno na holičkách a bude nuceno se o tisíce těchto lidí postarat bez mezinárodní pomoci.

"Začala vznikat noční můra, kdy se Řecko proměnilo z tranzitní země pro uprchlíky v přijímací zemi v důsledku dominového efektu, kdy evropské státy uzavřely své hranice," vcaroval Dimitris Christopulos, viceprezident Mezinárodní federace pro lidská práva. "V Řecku není infrastruktura na pomoc tam uvízlým lidem."

V neděli uvízlo na řecké straně makedonské hraice asi 3600 lidí. "Další a další lidé neustále přicházejí," řekla Luca Guanziroli, pracovnice Mezinárodního úřadu OSN pro uprchlíky na místě, ve vesnici Idomeni. "Je tu množství úzkosti, množství napětí".

Jeden řecký činitel na místě dodal: "Jsme nesmírně znepokojeni. Sotva to celé zvládáme, a to je jen necháváme procházet dál."

Osoby, jimž byl odepřen přístup na makedonské území, totiž hlavně Íránci, Severoafričané, Pákistánci a Bangladéšané, demonstrovaly v sobotu na makedonské hranici. Skandovaly: "Nejsme teroristé" a "Zpět nejdeme."

OSN zdůraznila, že je protizákonné dělit lidi na základě jejich občanství. "Nemůžete předpokládat, že to jsou všechno ekonomičtí migranti," řekla Guanziroli. "Nemůžete automaticky předpokládat, že nejsou obětí pronásledování ve svých zemích."

"Dělení lidí podle občanství porušuje všechny konvence," varovala Ketty Kehayioylou, mluvčí UNHCR v Aténách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7152

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015