Sobotka se mýlí: pařížští útočníci nebyli z prostředí Blízkého východu

20. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

"Lidé, kteří teď přicházejí do Evropy, přicházejí ze stejného kulturního a náboženského prostředí, ze kterého pocházejí tito teroristé," uvedl premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny, v němž kritizuje "parazitický populismus" Miloše Zemana.

Je pozoruhodné, jak je ten člověk neinformován, na to, že zastává funkci českého premiéra. Je alarmující, že člověk, který má činit základní rozhodnutí o bezpečnosti České republiky, má tak zkreslené a nedostatečné informace. Analytikové poukazují na to, že pachatelé pařížských atentátů byli lidé ze Západu, z Francie a z Belgie, kde se narodili, vyrostli a chodili do škol. Nebyli vůbec "ze stejného kulturního a náboženského prostředí", z něhož pocházejí uprchlíci. Organizátor útoků chodil do  elitní bruselské střední školy!! Mnozí analytikové zdůrazňují, že kdyby pařížští teroristé pocházeli z Blízkého východu a neměli důvěrné znalosti toho, jak to chodí ve Francii a v Belgii, a nebyli ve francouzštině rodilí mluvčí, nebyli by schopni útoky provést.

Sobotka by si měl představit, jak Čech z maloměsta, třeba Bystřice pod Hostýnem, který neumí ani anglicky ani francouzsky a nemá tušení, jak to ve Francii chodí, organizuje pařížské atentáty. Uvědomil by si hned, že je to nemožné. A to by byl Evropan! Tu představivost Sobotka nemá?

Zásadním problémem terorismu, páchaného v současnosti v Evropě, je, že ho nepáchají "lidé z Blízkého východu", ale právě Evropané. Jsou to Evropané druhé nebo třetí generace, kteří z nějakých psychologických důvodů propadají extremní radikalizaci, jíž jsou jejich rodiče a prarodiče, kteří přišli do Evropy jako imigranti, absolutně zděšeni.

Evropa musí především řešit psychologické důvody, které způsobují, že pětadvacetiletí lidé, kteří vyrostli na Západě, najednou propadnou vražedné fašistické islamistické ideologii, s níž jejich domácí prostředí jejich rodičů a prarodičů imigrantů z Blízkého východu či odjinud nemá naprosto nic společného.

Zkreslené je i Sobotkovo tvrzení, že "integrace lidí, kteří přišli z odlišného kulturního a náboženského prostředí, se v řadě míst nepovedla". Není tomu tak, integrace imigrantů z muslimských zemí do západní Evropy je velkou měrou nesmírně úspěšná, jak o tom může svědčit každý, kdo z života v těch zemích má aspoň minimální zkušenosti.

Nebezpečím pro Evropu nejsou uprchlíci, ale to, že se mezi ně mohou vetřít evropští teroristé, předstírající, že jsou uprchlíky.

0
Vytisknout
7100

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015