Políček pro Zemana:

Merkelová: Uprchlíci jsou příležitostí pro zítřek

31. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Je životně důležité nenásledovat ty, kteří, s chladem nebo dokonce nenávistí v srdcích, si osobují výlučné právo na to, co to znamená být Němcem, a usilují o vylučování jiných

Ve svém čtvrtečním projevu pro Nový rok bude Angela Merkelová apelovat na Němce, aby vnímali příchod uprchlíků jako "příležitost pro zítřek" a naléhat na pochybovače, aby nenásledovali rasistické nenávistníky.

Merkelová v projevu, který byl už zveřejněn, zdůraznila, že "země měly vždycky prospěch z úspěšné imigrace, ekonomicky i sociálně". V souvislosti s ultrapravicovými a xenofobními demonstracemi, podtrhla, že je "dúležité, abychom nedovolili aby mezi námi došlo k rozkolu. Je životně důležité nenásledovat ty, kteří, s chladem nebo dokonce nenávistí v srdcích, si osobují výlučné právo na to, co to znamená být Němcem, a usilují o vylučování jiných."

Merkelová dodala, že "málokdy byl rok, v němž se od nás tolik žádalo, aby po našich slovech následovaly i činy". Poděkovala dobrovolníkům, policii, vojákům a úředníkům za jejich "vynikající" úspěchy a za to, že všichni "dělali daleko, daleko víc, než bylo jejich povinností".

Pokračovala: "Není pochyb, že příchod tolika lidí od nás bude i nadále vyžadovat mnoho. Bude zapotřebí času, úsilí i peněz."

Avšak Merkelová zdůraznila, že Německu se v minulosti podařilo zvládnout takové problémy, jako bylo sjednocení země před čtvrt století, a že má prospěch z "robustní a inovativní ekonomiky".

"Jsem přesvědčena, že pokud se dnešního úkolu zmocníme řádně, příchod a integrace tolika lidí je příležitost pro budoucnost," řekla.

Naléhala na Němce, aby byli "sebevědomí a svobodní, humanitární a otevření světu.

Zdůraznila: "Je samozřejmé, že pomáháme lidem, kteří u nás hledají útočiště."

Projev se bude vysílat na ZDF, druhém programu německé televize, v 19.15 a pak bude k dispozici s anglickými a s arabskými titulky na stránkách této televize english.zdf.de and arabic.ZDF.de.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7316

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015