Jaký je rozdíl mezi New York Times a Novinkami.cz?

2. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

New York Times píší s obavami o Björnu Höckeovi, vysokém činiteli ultrapravicové organizace Alternative für Deutschland. Novinky naopak vydávají názory Václava Klause mladšího, který tuto organizaci hájí. Klaus o této straně píše:

"V Německu představuje občanskou opozici strana AfD (Alternativ für Deutschland, sic!). Strana v otázce imigrantů sice protivládní, ale ve velmi „soft“ verzi. Něco jako u nás třeba ODS. Nyní mají preference k 17 %."

(V témže článku hájí Klaus mladší také Marine Le Pen a její Národní frontu. Ještě si myslíte, že jsou Novinky levicový server?)

Srovnejte, co o Höckeovi a o straně Alternative für Deutschland píší v New York Times:

"Minulý měsíc pan Höcke, čelný představitel pravicové populistické strany Alternative für Deutschland, pronesl otevřeně rasistický projev o "rozdílných reprodukčních strategiích" Afričanů a Evropanů. Nebylo to poprvé, co se inspiroval nacistickými tématy, avšak tentokrát vyvolal rozhořčení i ve své vlastní straně, která ho požádala, aby se vzdal členství v ní.

Ať to dopadne s panem Höckem jakkoliv, jeho ochota používat otevřeně rasistické výrazivo vyvolává v Německu tradiční strach. Höcke je typický bodrý středostavovský německý občan. Není to žádný skinhead. Je to nová tvář nenávistnictví v Německu?

Alternative für Deutschland má však jen 8 až 10 procent volební podpory. Existuje ale riziko. Jestliže lidé jako bodrý pan Höcke vytvoří Německu špatnou pověst, mohla by se stát realitou: už jen ta pověst by mohla Německo posunout k extremní pravici a destabilizovat německou politiku."

Zdroj: New York Times

0
Vytisknout
8254

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016