Demokracie v Polsku je ohrožena, myslí si 56 procent Poláků

2. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pouhé dva měsíce poté, co po vítězných volbách převzala totální moc v Polsku ultrapravicová, postkomunistická strana Právo a spravedlnost (PiS), zastává 56 procent Poláků názor, že je v Polsku ohrožena demokracie.

Navzdory protestům z Evropské komise a demonstracím desetitisíců Poláků podepsal minulé pondělí polský prezident Andrzej Duda zákon, který zrušil nezávislost polského ústavního soudu.

30. prosince pak strana Právo a spravedlnost schválila zákon, umožňující polskému ministru financí, aby přímo jmenoval ředitele polských státních rozhlasových a televizních stanic. Je to, jako kdyby vláda v ČR dala Andreji Babišovi právo jmenovat ředitele Českého rozhlasu a České televize.

Nový zákon kritizovala Evropská unie, evropské novinářské organizace i Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OSCE).

Ryszard Terlecki, šéf parlamentního poslaneckého klubu strany Právo a spravedlnost, řekl otevřeně, proč jeho vláda začala přímo ovládat veřejná média. "Jestliže si média představují, že budou v následujících týdnech lákat pozornost Poláků kritikou našich politických změn, tak tomu zabráníme," řekl.

Strana Právo a spravedlnost také schválila zákon, který jí umožňuje lehčeji vyhazovat ze zaměstnání státní úředníky, a zavedla zákony, jimiž výrazně posiluje dohled policie a výzvědných služeb nad občany.

Šedá eminence strany Právo a spravedlnost, Jaroslaw Kaczyński, se před časem vyjádřil, že chce "přivést Budapešť do Varšavy", v obdivu vůči politice maďarského ultrapravicového premiéra Viktora Orbána. Kaczyński nyní rychle odstraňuje demokratické struktury, které mají kontrolovat vládu. Čím více strana Právo a spravedlnost nyní poškodí polskou demokracii, tím více se bude držet moci, protože se její činitelé obávají, že za porušování ústavy skončí ve vězení, až ztratí moc, píše Remi Adekoya v deníku Guardian.

Na protest proti zotročení veřejnoprávních médií hraje od 5 hodin ráno veřejný polský rozhlas každou lichou hodinu polskou státní hymnu a každou sudou hodinu Beethovenovu Ódu na radost, což je hymna Evropské unie.

Odstoupili na protest také ředitelé čtyř polských televizních okruhů.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7487

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016