Vychází najevo, že lukrativní kšeftování s univerzitními kurzy pro cizince vede k rozsáhlému podvádění

2. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Deník Times zjistil na základě žádosti podle zákona o svobodě informací, že britské univerzity mají problém se zahraničními studenty, podvádějícími u zkoušek, které jsou v Británii písemné. Studenti ze zemí mimo Evropskou unii podvádějí u zkoušek čtyřikrát častěji než studenti z Evropské unie. Za poslední tři roky bylo na britských univerzitách odhaleno 50 000 případů podvádění.

Je to logické. Systém britských univerzit byl nyní nastaven čistě komerčně. Všechny britské univerzity usilují o získávání velkého počtu platících studentů především ze zemí mimo Evropskou unii, zejména z Číny, protože těm mohou účtovat zcela horentní školné, kolem 20 000 liber (cca 740 000 Kč) ročně.

Tito studenti přijíždějí ze zcela odlišného kulturního prostředí. Často nemají jazykové vybavení. Britská akademická kultura je svou podstatou písemná, jak se před časem u nás vyjádřila jedna korejská studentka, britské univerzity jsou "továrnou na eseje a seminární práce" - pořád se píše, píše a píše. Seminární práce musejí mít jasnou strukturu, jejich argumentace musí být dobře zdokladovaná a musejí být objevné. K tomu je zapotřebí mít velmi vysokou znalost místního jazyka - angličtiny - a dále být vycvičen ve struktuře psaní seminárních prací. Na psaní seminárních prací selhávají i studenti, kteří mají slušnou znalost angličtiny, pokud pocházejí z prostředí, kde tradice systematického psaní od útlého věku v základní škole neexistuje tak, jako v Británii.

Důsledkem toho pak je, že dochází k podvádění - studenti platí soukromým firmám v zahraničí, aby za ně seminární práce napsali sami. V podstatě vzniká podvodná transakce - "my britské univerzitě zaplatíme oněch cca tři čtvrtě milionu korun ročně na školném, a vy nám za ty peníze dáte glejt, že jsme absolvovali "prestižní západní univerzitu".

Britské univerzity mají v současnosti oddělení pro absolventy, odkud pracovníci obtelefonovávají bývalé studenty univerzity po celém světě a žádají je o finanční dar. Jedna taková pracovnice se nedávno dovolala pár čínským absolventům britské univerzity žijícím v Pekingu. Reakce na druhé straně telefonu byla: "Nemluvím anglicky!"

Zde je další důkaz, že komercionalizace univerzit je cestou do pekla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6237

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016