Merkelová: Je důležité nenásledovat ty, kteří si s chladem nebo nenávistí v srdci nárokují výlučně rozhodovat, co to znamená být Němcem

31. 12. 2015

čas čtení 5 minut



Kompletní překlad novoročního projevu německé kancléřky Angely Merkelové

Milé spoluobčanky a milí spoluobčané,

už před rokem na Silvestra 2014, jsme pohlíželi zpět na rok, který bohužel charakterizovalo příliš mnoho válek a krizí. Některé, jako například epidemie Eboly v Africe, mezitím už z palcových titulků novin zmizely. Ale jiné problémy, které nás tížily v roce 2014, neztratily ani v tomto roce na aktuálnosti. Bohužel.

Patří k nim válka v Sýrii a divošské vraždění, které provádí teroristická organizace IS. Před rokem na Silvestra jsem řekla, že jedním z důsledků těchto válek a krizí je, že svět má v současnosti tolik uprchlíků jak nikdy od ukončení druhé světové války. Mnoho z těchto uprchlíků doslova prchá před smrtí. Je samozřejmé, že jim pomůžeme a že přijmeme lidi, kteří u nás hledají útočiště.

Dnes večer opakuji tuto myšlenku, protože snad nikdy nebyl rok, který od nás tolik požadoval, abychom proměnili svá slova v činy. Takový to byl rok 2015.

A proto bych chtěla v dnešní silvestrovský večer říci především jedno slovo: Děkuji.

Děkuji vám za tu obrovskou a opravdu dojemnou vlnu spontánní ochoty pomoci, kterou jsme letos zažili, kdy tolik lidí podniklo nebezpečnou cestu ve snaze hledat u nás útočiště.

Děkuji nesčetným dobrovolnickým pomocníkům za jejich vřelost a nasazení, které zůstane navždycky spojeno s rokem 2015.

Děkuji všem profesionálním pomocníkům, všem policistům a vojákům za jejich službu a děkuji zaměstnancům federálních, zemských i místních úřadů. To, co všichni děláte, je daleko, daleko víc, než co je vaší povinností.

Vy všichni, jak dobrovolníci, tak profesionální činitelé, jste vytvořili společně něco mimořádného - a děláte to dál, i v tomto okamžiku.

Je nesporné, že příchod tolika lidí bude i dál náročný. Bude zapotřebí času, úsilí i peněz. Zejména pokud jde o velmi důležitý úkol včlenit ty lidi, kteří u nás zůstanou natrvalo, do naší společnosti.

V této věci se chceme a musíme poučit z chyb minulosti. Naše hodnoty a tradice, naše chápání zákona, náš jazyk, naše předpisy a pravidla jsou základem naší společnosti. Jsou základem pokojného soužití, založeného na vzájemném respektu všech lidí v naší zemi.

To platí pro všechny, kdo tu chtějí žít.

Státy měly a mají vždycky prospěch z úspěšné imigrace, ekonomicky i sociálně. Není také pochyb, že naše země zvládla v minulosti velké problémy a tak, jak je zvládala, tím rostla.

Letos 3. října jsme oslavili 25. výročí sjednocení Německa. Není nádherné vidět, jak daleko jsme za těch 25 let došli? Srostli jsme jako národ. Nikdy od sjednocení jsme neměli nižší nezaměstnanost a vyšší procento zaměstnanosti. Už dva roky nezaznamenala spolková vláda žádný nový dluh. Reálné mzdy rostou a ekonomika je robustní a inovativní.

Jsem přesvědčena, že pokud budeme jednat správně, současný velký úkol příchodu a integrace tolika lidí nám přinese příležitost pro budoucnost. Naši občané projevují obrovskou občanskou angažovanost a dobře chápou politickou strategii. Na domácí scéně, na evropské úrovni i mezinárodně spolupracujeme na ochraně vnějších evropských hranic, aby se ilegální migrace proměnila v legální migraci, bojujeme proti příčinám útěku lidí a chceme tak podstatou měrou snížit počty uprchlíků efektivně a trvale.

Německo také činí podstatný příspěvek k boji proti extremismu IS. Naši vojáci riskují životy při obraně našich hodnot, naší bezpečnosti a naší svobody.

Proto jim říkám: Z celého srdce vám děkuji.

Příští rok bude zvlášť klíčová jedna věc: naše jednota. Je důležité naslouchat argumentaci druhých, i když hodnotí problémy a příležitosti jinak. Je důležité, abychom nepřipustili, aby mezi námi došlo k rozkolu, ani na různé generace, ani sociálně, ani na kategorie dlouhodobých občanů a nových občanů.

Je také důležité nenásledovat ty, kteří s chladem nebo dokonce nenávistí v srdci si nárokují výlučně rozhodovat, co to znamená být Němcem, a snaží se vylučovat jiné.

Je důležité snažit se, abychom byli zemí, v níž můžeme být sebevědomí a svobodní, soucitní a otevření světu - s radostí, že se nám podařilo udělat to nejlepší, co je v našich silách.

Podniky, zaměstnanci i zaměstnavatelé dělají, co je v jejich silách, aby dále posílili sociálnětržní ekonomiku. A totéž dělají sektory vědy, umění a kultury. Prostě všichni by měli prosperovat ve svém vlastním životě. To přirozeně platí i o sportu. Naši atleti budou bojovat o medaile a o své osobní úspěchy na Olympijských a Paralympijských hrách a naši fotbaloví světoví mistři se také pokusí stát se evropskými mistry ve Francii.

Milé spoluobčanky a spoluobčané,

je to pravda, žijeme ve zvlášť náročné době. Ale je také pravda, že uspějeme,  protože Německo je silná země.

A s tímto na mysli nám přeji všem vespolek dobré zdraví, sílu, sebevědomí i Boží požehnání v roce 2016.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7677

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016