K hromadnému popravování v Saúdské Arábii a k špinavému postoji britské vlády

2. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

David Cameron opakovaně odmítl vysvětlit, proč uzavřela britská vláda "špinavou" dohodu se Saúdskou Arábií, zatímco se ta země připravuje ke stětí a ukřižování teenagera za to, že se během Arabského jara účastnil prodemokratických protestů. V nesnesitelně trapném rozhovoru s Jonem Snowem z Channel Four nedokázal britský premiér odpovědět na to, proč Británie uzavřeela špinavou dohodu se Saúdskou Arábií, která jí a Británii umožnila vstoupit do Rady pro lidská práva OSN, napsal deník Independent. Níže je český překlad toho rozhovoru i jeho videozáznam:

Jon Snow: Vás požádali, abyste apeloval na Saúdskou Arábii v případě sedmnáctiletého chlapce, který byl zatčen ve čtrnácti letech, a který má být popraven a ukřižován. Udělal jste to?

Britský premiér David Cameron: Ano, my jsme se o tom jako vláda zmínili Saúdské Arábii.

Jon Snow: A vy osobně?

David Cameron: Ne, zmínil se o tom ministr zahraničí, zmínilo se o tom naše velvyslanectví. Jednali jsme o tom řádným způsobem. Budu uvažovat o tom, zda nastane příležitost, abych se o tom zmínil i já. Ale my jsme proti trestu smrti vždycky a všude, při všech našich mezinárodních stycích.

Jon Snow: No, to je zvláštní. Protože my jsme v listopadu uzavřeli dohodu se Saúdskou Arábií, že je podpoříme při jejich kandidatuře do Rady lidských práv OSN, pokud Saúdská Arábie podpoří nás. To vypadá jako trochu špinavá dohoda s režimem, který snad nejhruběji na světě porušuje lidská práva.

David Cameron. Saúdská Arábie je členem OSN. Ale my naprosto nesouhlasíme -

Jon Snow: Proč jste tedy chtěli, aby se stala členem Rady pro lidská práva?

David Cameron: My s nimi naprosto nesouhlasíme ohledně toho, jak trestají své lidi, ohledně trestů smrti.

Jon Snow: Proč jste tedy s nimi uzavřeli tu dohodu? To přece nejsou lidi, s nimiž by se měla uzavírat jakákoliv dohoda o lidských právech?

David Cameron: My s nimi naprosto nesouhlasíme ohledně toho, co v této oblasti dělají.

Jon Snow: Proč jste s nimi tedy uzavřeli tu dohodu?

David Cameron: Říkám, že s nimi naprosto nesouhlasíme.

Jon Snow: Proč jste tedy s nimi uzavřeli tu dohodu?

David Cameron: Na tu otázku jsem už odpověděl.

Jon Snow: Ale to přece není odpověď, že? Vy jste uzavřeli naprosto odpornou dohodu. Která byla totálně odhalena v deníku Financial Times.

David Cameron: My máme styky se Saúdskou Arábii a jestliže chcete vědět proč, řeknu vám to. Je to proto, že od nich dostáváme důležité výzvědné informace, které nás udržují v bezpečí. Mohu vystoupit ve vašem pořadu, Johne -

Jon Snow: Jste si jistý, jste si jistý, pane premiére, že někteří z nich, ne všichni, ale wahabisté, jsou právě ti lidé, kteří podporují terorismus? Které se snažíme porazit, když bojujeme proti Isis?

David Cameron: Na to odpovím velmi otevřeně. Ptáte se mě na velmi důležitou otázku. Ale důvod, proč máme styky se Saúdskou Arábií, je naše vlastní bezpečnost státu. Vím o jedné situaci, za dobu, kdy jsem premiérem, že bomba, která by bývala vybuchla v Británii, byla zastavena v důsledku informací, které jsme dostali ze Saúdské Arábie. Samozřejmě by bylo lehčí, kdybych přišel do vašeho pořadu a řekl, s těmi lidmi nechci mít nic společného, a tak dál. Pro mě je bezpečnost britského státu na prvním místě. Tak. Druhá otázka: Saúdská Arábie sama o sobě má ve skutečnosti docela dobrou politickou strategii deradikalizace lidí, kteří se stali zradikalizovanými teroristy.

Jon Snow: To je, co se týče jejich domácí bezpečnosti. Ale oni vyvážejí radikalismus.

David Cameron: Děláme toho dost pro to, abychom mohli říci Potřebujeme takovou verzi islámu, který řádně podporuje snášenlivost a žádným způsobem nepovzbuzuje nenávist vůči jiným náboženstvím, démonizaci židů? To musíme dělat daleko víc. Děláme toho v této oblasti dost? Musíme toho dělat víc ve vlastní zemi i při jednání s jinými zeměmi. Včetně jednání se Saúdskou Arábií. A já jsem ten proces zahájil.

0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016